Valamar i WWF Adria zajedno čuvaju Jadransko more: zaštita ugroženih vrsta i suradnja s hrvatskim ribarima

Zajednička fotografija
07.06.2024. 15:13; ; Početna / Gospodarstvo / Valamar i WWF Adria zajedno čuvaju Jadransko more: zaštita ugroženih vrsta i suradnja s hrvatskim ribarima

U Valamarovim jelovnicima više nema morskog psa, raže i sabljarke

Valamar i WWF Adria, regionalni ogranak svjetske organizacije za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature, predstavili su postignuća zajedničke inicijative za očuvanje Jadranskog mora i poticanje održivog ribarstva koja je započela u 2023. godini. Suradnja između Valamara i WWF Adrije prva je takve vrste u turističkom sektoru u Hrvatskoj. Valamar je, u skladu s preporukama WWF Adrije, iz svoje ponude u potpunosti isključio ugrožene vrste kao što su morski pas, raža i sabljarka, a ostvarena je i značajna suradnja s lokalnom ribarskom zadrugom iz Komiže koja je time privukla nove mlade ribare i osigurala dugoročnu održivost svog poslovanja.

“Teško je naći važniji cilj za održivost turizma u Hrvatskoj od očuvanja bioraznolikosti i zaštite Jadranskog mora. Kroz dugoročnu suradnju s jednom od najvažnijih svjetskih organizacija za očuvanje prirode, želimo podržati hrvatsko ribarstvo i održive prakse zaštite mora te pokazati kako čuvanje prirodnih resursa može biti poticajno za razvoj lokalnog gospodarstva. Turistički sektor u Hrvatskoj mora uvesti stroge i ambiciozne kriterije održivosti u nabavi proizvoda iz ribarstva kako bismo motivirali što veći broj dobavljača i proizvođača da svoje poslovanje usmjere prema održivijim praksama”, izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.

Svijet se suočava s dvije velike isprepletene i međuovisne krize – klimatskim promjenama i gubitkom bioraznolikosti. Prema IUCN-u, međunarodnoj uniji za zaštitu prirode i prirodnih resursa, područje Mediterana smatra se jednim od najvažnijih središta biološke raznolikosti na svijetu, a istovremeno je i vodeća svjetska turistička destinacija. Primjer dobre prakse koji je Valamar pokrenuo s WWF Adrijom predstavlja odličan smjer u cilju očuvanja zdravlja eko sustava i smanjenja utjecaja na okoliš kao preduvjeta dugoročne održivosti.

Ponosni smo na suradnju s Valamarom kojom su već u prvoj godini ostvareni tako ambiciozni ciljevi, čime dokazujemo da održivo poslovanje može i mora biti profitabilno. Ribarska zadruga Komiža na osnovu ove suradnje privukla je nove mlade ribare, pokrenula postupak novih zapošljavanja i usmjerila svoj razvoj ka stjecanju statusa organizacije proizvođača. Glavni interes WWF-a je očuvanje prirode, ali na tome ne možemo raditi na štetu ljudi. Zato želimo da ribari koji žive od mora, postanu čuvari mora čuvajući ovaj izvor života za sve buduće generacije”, izjavio je Fabijan Peronja, viši voditelj projekata za održivu plavu ekonomiju u WWF Adriji.

WWF je prepoznao ribare u Komiži kao jedan od najboljih primjera dobre prakse na Mediteranu, jer njihov izlov istodobno osigurava održivu budućnost za ribu i ribare.

Pozdravljamo inicijativu Valamara koja je pokazala da postoji način da sve strane budu zadovoljene – gospodarstvo, lokalno stanovništvo i okoliš. Održivi ribolov jedini je način da zaštitimo bioraznolikost mora, bez da itko ostane zakinut. Valamar je pionir u ovakvom načinu poslovanja i drago nam je da smo zajedno našli novi put koji ne gleda kratkoročni profit, već dugoročno poslovanje i održivost”, poručio je Dino Božanić, predstavnik Ribarske Zadruge Komiža.

Valamar kontinuirano ulaže u destinacije i društveni učinak, odnosno u projekte koji izravno doprinose razvoju destinacija i kvaliteti života lokalnih zajednica u kojima posluje. Poseban naglasak Valamar stavlja na lokalizaciju poslovanja, a čak 78% hrane i pića u Valamaru dolazi od domaćih proizvođača.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email