NEWS
HALF – s

Uz Svjetski dan pčela – porečki pčelari o urbanom pčelinjaku, ovogodišnjoj sezoni i planovima za međunarodnu konferenciju o medu

2022-05-20_17h41_43
20.05.2022. 17:43; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Uz Svjetski dan pčela – porečki pčelari o urbanom pčelinjaku, ovogodišnjoj sezoni i planovima za međunarodnu konferenciju o medu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana pčela gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić susreo se danas s predstavnicima porečke Udruge pčelara Nektar. Sastanku je prisustvovala i Morena Mičetić – Fabić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove s kojim udruga surađuje na raznim projektima, a predstavnici udruge tajnik Ivica Vladić, voditelj urbanog pčelinjaka Robert Starčić, blagajnica Daniela Bel i Krešimir Bronić informirali su predstavnike Grada o ovogodišnjoj sezoni ispaše pčela, stanju u urbanom pčelinjaku i raznim drugim projektima koje provode i planiraju.

Inače, profesor Bronić je nedavno izabran i za dopredsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza kao predstavnik regije sjevernog Jadrana koji obuhvaća Istarsku županiju, Gorski kotar i Ličko-senjsku županiju.

Predstavnici udruge zahvalili su se u ime predsjednika Nektara, Ivana Kovača na prijemu, kao i na suradnji, pogotovo u prethodnim godinama kada je Grad sufinancirao prehranu pčela zbog nedostatka prirodnih izvora. Za razliku od lanjskih godina pčelari su rekli kako se ova godina pokazuje kao dobra medna godina jer je cvatnja bogata, a vremenski uvjeti pogodni. Starčić je rekao kako urbani pčelinjak koji je prije nekoliko godina postavljen na javnoj površini kraj naselja Mate Balote dobro funkcionira, te su u njega stavljene dvije zajednice pčela, a planiraju ih staviti još nekoliko, te se u narednim danima s Gradom dodatno planira urediti ovaj prostor za pčele.

Pročelnica Mičetić – Fabić najavila je kako je Grad ušao u Nacionalnu ruralnu mrežu gdje su prijavili projekt za financiranje planirane Međunarodne konferencije na temu o kvaliteti pčelinjih proizvoda i pratećeg sajma ove jeseni u sklopu Mjeseca poduzetništva.  Osim toga, sve je spremno i za projekt „Hiža porečkih pčelara“, za koju se čeka otvorenje javnog poziva za sredstva iz EU fondova.

-Mi u Poreču osobito se ponosimo našim pčelarima i pčelarkama koji su odavno pokazali i dokazali da mogu iskoristiti sve prirodne prednosti našega kraja i Istre i proizvesti med vrhunske kvalitete. Kao što i samo znate, u Gradu Poreču uvijek rado podržavamo vaše aktivnosti i pratimo vaš rad , a drago mi je da je ta suradnja obostrana i stalno se javljaju nove inicijative, do pčelarske škole, osnivanja školskog pčelinjaka, urbanog pčelinjaka i nabavke zaštitne opreme i košnica, opreme za zbrinjavanje rojeva, a mi smo uvijek tu za pomoć kod izrade projekata. Stoga još jednom koristim priliku da na današnji dan čestitam pčelarima i pčelarkama i zahvalim na predanom poslu u očuvanju bio raznolikosti i zdravlja cijele zajednice, zaključio je gradonačelnik Peršurić na sastanku s pčelarima.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email