NEWS

Uz degustaciju najboljih lokalnih delicija u Kašteliru je svečano obilježen Svjetski dan turizma

Kastelir-Dani-turizma-13-20230930-1024x683
30.09.2023. 17:43; ; Početna / Gospodarstvo / Uz degustaciju najboljih lokalnih delicija u Kašteliru je svečano obilježen Svjetski dan turizma

U subotu 30. rujna u Kašteliru je svečano obilježen Svjetski dan turizma, a tom su prilikom svi mogli besplatno degustirati proizvode lokalnih OPG-ova. Degustacija je upriličena ispred kaštelirske Butige, jedinstvene prodavaonice u kojoj se delicije proizvođača kaštelirskog kraja mogu kupiti cijelu godinu.

Obilježavanju ovog važnog dana prisustvovali su državni tajnik Tugomir Majdak, istarski župan Boris Miletić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Enio Pinzan, te brojni drugi uzvanici i gosti, ali i posjetitelji.

– Neka Svjetski dan turizma bude prilika za istinsku zahvalnost prema svim posjetiteljima koji su otkrili ljepotu našeg predivnog kraja. Naša zajednica ponosna je na svoju bogatu kulturnu baštinu, prekrasnu prirodu i srdačne ljude koji svakodnevno doprinose raznolikom iskustvu naših gostiju. Kroz očuvanje naše baštine i održiv ruralni razvoj, obećavamo da ćemo i dalje biti topao i gostoljubiv dom za sve goste koji nam dođu. Gospodine zamjeniče ministra, gospodine župane, vaša podrška razvoju ruralnog turizma u Općini Kaštelir-Labinci čini razliku – hvala vam! – rekao je načelnik Općine Kaštelir-Labinci, Đulijano Petrović.

Na degustacijski stol svoje su proizvode stavili Vinarija Cossetto, OPG Radoš, OPG Beaković, OPG Edi Brčić, Brandystra i Count’s drinks, pa su svi mogli kušati vrhunska vina, maslinova ulja, rakije, likere i soft premium craft pića. Kao središnje mjesto zbivanja odabrana je prodavaonica Butiga koja je i osmišljena zajedničkom suradnjom Općine Kaštelir-Labinci, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis s ciljem da se snažno podupire rad lokalnih OPG-ova čiji su proizvodi nadaleko poznati, i na čemu, među ostalim, Kaštelir i Labinci grade svoju prepoznatljivost. Tomu u prilog ide činjenica da se od 1500 stanovnika koji žive na području ove općine više od polovine njih bavi nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje, a kako se već isticalo, Butiga nije samo mjesto kupovine, već i mjesto koje će oživjeti kulturu, tradiciju i identitet Kaštelira i Labinaca.

– Koncept koji smo zajedno svojedobno osmislili kako bismo dali vjetar u leđa svim vrijednim proizvođačima našeg kraja pokazuje izvrsne rezultate. Iznimno sam zadovoljan kvalitetnom i produktivnom suradnjom svih sektora koji su uključeni u aktivnosti kojima se podržava lokalna proizvodnja i ruralni turizam – istaknuo je Marko Bratović, predsjednik Poljoprivredne udruge Vitis.

Prodavaonica Butiga je osnovana s ciljem da se lokalni proizvođači udruže te da vrhunski proizvodi ovog kraja budu svima dostupni cijelu godinu, na novi i drugačiji način. Projekt podržava “Zero kilometer” koncept koji podrazumijeva spoj zdrave hrane i društvene odgovornosti. Cilj mu je smanjenje udaljenosti između proizvođača i konzumenata jer se na taj način ujedno smanjuju negativni efekti masovne proizvodnje te čuvaju priroda i bioraznolikost.

– Veoma me veseli što smo se nakon uspješnog ovogodišnjeg izdanja Friday Tastinga ponovo okupili ispred Butige zajedno s našim OPG-ovima. Za posjetitelje smo pripremili razne degustacije maslinovog ulja, vina, gina, rakije, likere i soft premium craft pića. Naša turistička destinacija razvija svoj identitet sukladno svojim specifičnostima, a sve kroz uključivanje mještana. S obzirom da se ovdje više od polovine stanovnika bavi domaćom proizvodnjom, ovakva vrsta turističke ponude gdje se spajaju poljoprivreda i turizam, logičan je slijed. Svakako ćemo uz podršku naših OPG-ova i dalje organizirati ovakve degustacije i prezentacije – naglasila je Linda Grebac, direktorica Turističke zajednice Kaštelir-Labinci

Važan dio identiteta ove općine svakako je već spomenuti održivi turizam, pa valja podsjetiti na činjenicu da je Općina Kaštelir-Labinci u prosincu 2020. godine ušla u Mrežu najboljih turističkih sela na svijetu prema UNWTO-u. Od tada razmjenjuju dobre prakse s drugim selima iz raznih država te se kontinuirano educiraju o tomu kako izgraditi status jedinstvene destinacije ruralnog održivog turizma, što je svakako vidljivo i u praksi. Način na koji se podržavaju lokalni proizvođači, uključujući i prodavaonicu Butiga, pokazatelj su da Kaštelir i Labinci idu u najboljem mogućem smjeru.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email