NEWS

Uvođenje digitalnih zdravstvenih potvrda spremno u lipnju, najavljuju eurozastupnici

digitalna-zelena-propusnica
26.04.2021. 21:49; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Uvođenje digitalnih zdravstvenih potvrda spremno u lipnju, najavljuju eurozastupnici

Europska unija bit će spremna da od lipnja krene s uvođenjem digitalnih zdravstvenih potvrda, ali je pitanje hoće li sve države članice pojedinačno na to biti spremne, najavili su u ponedjeljak zatsupnici u Europskom parlamentu. 

Europska unija planira u lipnju pokrenuti sustav digitalne zdravstvene propusnice nadajući se da će tako spasiti ovogodišnju turističku sezonu, omogućujući putnicima da dokažu da su cijepljeni ili su negativni na covid-19.

Europski parlament (EP) će na plenarnoj sjednici ovoga tjedna raspravljati i glasati o uvođenju digitalnih zelenih potvrda.

Predsjednik Odbora EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Juan Fernardo Lopez Aguilar (S&D) te članovi  odbora Jeroen Lenaers (EPP), Sophia in ‘t Veld (Renew) i Tineke Strik (Zeleni) su na webinaru o digitalnim potvrdama u Europskom parlamentu u ponedjeljak sa sigurnošću su najavili digitalne zdravstvene potvrde u lipnju, za što su istaknuli da je “EU spremna, a preostaje samo da se države članice pojedinačno organiziraju”. 

“Potvrde ne uvodimo samo za ljude koji žele putovati na odmor preko ljetne sezone, već za sve one koji moraju raditi, posjećivati svoje obitelji, a trenutačno im je to jako komplicirano”, istaknula je zastupnica in ‘t Veld i dodala da virus “ne zna za crvene i zelene zone i na granice” i da nam “fokus mora biti sam virus”. 

Zastupnica Strik sigurna je da će građani EU “vrlo brzo prihvatiti i naučiti živjeti s digitalnim potvrdama”, ali je vrlo bitno da se “spriječi bilo kakav oblik diskriminacije među državama članicama”.

“Ne smije biti diskriminacije onih koji ne mogu platiti test ili mladih koji još nisu došli na red za cijepljenje”, istaknula je Strik i dodala da nakon uvođenja potvrda “treba spriječiti iznenađenja na granicama odnosno da bilo koji država članica dodatno uvodi različite restrikcije”. 

Zastupnica Strik istaknula je da su potvrde “krucijalni korak prema naprijed”, a da je sljedeće što treba napraviti “dobro ih promovirati”.

Na pitanje o tome što je sa cijepljenima koji su unatoč tome dobili covid-19 i kako će se s takvim slučajevima boriti, zastupnici su bili složni u tome da su to “vrlo rijetki slučajevi koji se baš nikako ne mogu kontrolirati”. 

Zastupnik Aguilar istaknuo je na webinaru  Europskog parlamneta važnost zaštite podataka, na što je Europska unija, kako kaže, i do sada jako pazila pa se građani “nemaju čega bojati”, a s njim su se složili svi ostali zastupnici.

“Turizam je 10 posto ukupnog BDP-a EU-a, 36 posto na Kanarima gdje živim. Digitalne zelene potvrde, siguran sam, vratit će sigurnost naših građana kako bi spremno i sigurno krenuli u oporavak turizma”, istaknuo je Aguiral i zaključio da je trenutačno “pravilna komunikacija među državama najbitnija”. 

Europska komisija planira raspisati natječaj za centralni sustav koji će omogućiti povezivanje različitih nacionalnih aplikacija i tako osigurati putovanja između članica.

Osjetljivi osobni podaci bit će spremljeni na pametnim telefonima u odvojenom “novčaniku” (walletu), dok će središnji europski sustav baratati samo potpisima na digitalnim potvrdama, a ne osobnim podacima.

Digitalna propusnica, koju izdaje liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik cijepljen protiv covida-19 ili je negativan na testu.

Aplikaciju izrađuju članice EU-a. Francuska već testira aplikaciju za letove. Tim IBM-a u Njemačkoj izrađuje aplikaciju za korisnike i drugu “kontrolnu” aplikaciju kojom će se primjerice služiti stjuardese ili granični policajci. Zelena boja značit će da je propusnica vjerodostojna, a crvena da nije.

(Hina)

Print Friendly, PDF & Email