NEWS

Uspješan nastavak zelenih projekata u Gradu Poreču

Poreč promet električni bus (2)
02.02.2022. 19:04; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Uspješan nastavak zelenih projekata u Gradu Poreču

Grad Poreč-Parenzo s početkom ove godine krenuo je u provedbu još jednog ”zelenog” projekta akronima SUMATRA ”Sustainable Urban Mobility And TRAnsport” (Održiva urbana mobilnost i promet). Radi se o znanstvenom projektu čiji je cilj analizirati trenutno stanje u sektoru prometa, te mapirati potencijal i potrebe Poreča za uvođenjem inovativnih rješenja, tehnologija i koncepata, a sve s ciljem postizanja nulte emisije CO2, odnosno dekarbonizacije sektora prometa. Provedba projektnih aktivnosti podrazumijeva i izradu investicijskog koncepta za inovativna rješenja, tehnologije i koncepte koji se kroz analizu pokažu najboljima i najučinkovitijima.

Grad Poreč – Parenzo projekt provodi u suradnji s Gradom Pazinom, a financiran je u okviru programa Horizon 2020, u sklopu inicijative European City Facility (EUCF) za podršku jedinicama lokalne samouprave u razvoju investicijskih dokumenata za ulaganja u održivu energiju. Ukupna vrijednost projekta je 60.000 eura, dok budžet Grada Poreča-Parenzo iznosi 30.000 eura, a riječ je o bespovratnih sredstvima. Trajanje projekta je 12 mjeseci.

Grad Poreč-Parenzo ima jasne namjere i ambicije postizanja ciljeva energetsko-klimatskih politika Europske unije, te provedbu mjera prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena. Prema podacima iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo za period do 2030. godine, u ukupnoj potrošnji energije sektor prometa sudjeluje s 47% i odgovoran je za više od pola sveukupnih emisija CO2 na području Poreča (59%). Aktivnosti u sklopu projekta SUMATRA imaju za cilj dati odgovor na pitanja „Koje je aktivnosti nužno provesti na području Grada Poreča kako bi se postiglo smanjenje emisija CO2 u sektoru prometa (dekarbonizacija prometa)?”, ”Koji je pravi put za to učiniti?”, ”Koliko će to financijski zahtjevno biti i na koje dostupne linije sufinanciranja će biti moguće prijaviti potencijalne projekte“.  

– Nakon uvođenja pilot projekta javnog gradskog prijevoza mini busom na električni pogon, ovo je logičan korak u planiranju daljnjih aktivnosti kojima će se poticati održiva mobilnost, te razvoj multimodalnih modela prijevoza putnika čime će se direktno utjecati na smanjenje kako emisija CO2, tako i negativnih utjecaja na okoliš, kaže Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Koliko je važno kvalitetno planirati, pokazuje i činjenica da je na nedavnoj završnoj konferenciji EU projekta ICARUS, Poreču dodijeljena nagrada za jedan od dva najbolje izrađena Akcijska plana u području mobilnosti kojim su prezentirane aktivnosti u sektoru prometa koje se provode na području Poreča, te identificirana multimodalna putnička rješenja usmjerena ka poboljšanju prometne povezanosti Italije i Hrvatske. Akcijski plan izradila je direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koja je i virtualnim putem, ime Grada Poreča-Parenzo primila nagradu, dok je istu u fizičkom obliku, zamjeniku gradonačelnika Eliju Štifaniću uručio Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije, koja je provodila projekt na području Istarske županije.

Podsjetimo, u ulozi pridruženog partnera, Grad Poreč-Parenzo je kroz aktivnosti u sklopu projekta ICARUS osigurao stopostotni iznos potreban za opremanje porečkog City busa (mini autobusa na električni pogon) nosačem za bicikle, čime je korisnicima pilot usluge javnog gradskog prijevoza pružena dodatna usluga prijevoza njihovih bicikala, dok je, u sklopu istog projekta, u periodu od  2. srpnja do 3. listopada protekle godine Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia uvela, za korisnike potpuno besplatnu, pilot autobusnu liniju koja je tri puta tjedno povezivala Trst i Poreč vozilom koje je bilo opremljeno priključkom za bicikle.

-Iskustvo nas uči i istovremeno naglašava važnosti kvalitetnog promišljanja i planiranja daljnjeg razvoja grada. U suradnji s gradskim trgovačkim društvom Parentium d.o.o., trenutno imamo u provedbi osam ”zelenih” projekata, jedan prijavljen projekt i jedan projekt u pripremi. Poreč se kao turistička top destinacija na Jadranu, odavno odlučio za put održivog razvoja, u kojem promet igra jednu od ključnih uloga. Uz pilot projekt javnog gradskog prijevoza mini busom na električni pogon, spomenimo i da 30 posto sveukupnog voznog parka gradske uprave čine vozila na električni pogon, zaključuje porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email