NEWS

Usluga Poreč: u Splitu održan stručno poslovni skup Adriatic Cemetery Days

1702623744405-IMG-fac028fd1103c307a47871dc4331526b-V
15.12.2023. 21:13; ; Početna / Gospodarstvo / Usluga Poreč: u Splitu održan stručno poslovni skup Adriatic Cemetery Days

Prošli je tjedan u Splitu održan stručno poslovni skup Adriatic Cemetery Days, a na kojemu je kao jedna od panelistica sudjelovala i naša rukovoditeljica RJ Hortikultura i groblje, gđa. Nevija Poropat.

U okviru konferencije odrađeno je više stručnih predavanja i iznošenja različitih primjera kao i studijskih posjeta. Grad Poreč je turističko mjesto sa bogatom poviješću čime je panel tema Valorizacija groblja u turističke svrhe bila prilika da se istakne mediteranski identitet našeg grada kao i naglasak prepoznavanja i vrijednost našeg groblja Sv. Marka.

“Groblja su ogledalo povijesnog i religijskog identiteta te kao takva predstavljaju turistički potencijal,, izjavila je rukovoditeljica.

Gđa Nevija Poropat istaknula je primjer našeg groblja na kojemu je prvi ukop zabilježen 1920. godine.

“Staro porečko groblje je jedna zatvorena cjelina koja uz zemljane grobove raspolaže sa vrijednim povijesnim obilježjima, arkadama, grobnicama, a unutar groblja ukomponirana je crkvica za vjerske obrede. Samo groblje udaljeno je svega cca 1500 m od centra grada što mu daje dodatnu prednost u turističke svrhe“ nadodala je rukovoditeljica.

Između ostalog istaknuto je i dobro hortikulturno uređenje sa biranim sadnim materijalom specifično za naše područje koje također daje dodatnu i veliku vrijednost samom lokalitetu.

Adriatic Cemetery Days je konferencija koja okuplja predstavnike pružatelja pogrebnih usluga komunalnih tvrtki, JLS, državnih i međunarodnih institucija, udruga i organizacija te dobavljača tehnologija, kao i sve ostale dionike uključene u poslove pogrebnih usluga.

Osnovna misija konferencije je potaknuti intenzivniju suradnju i komunikaciju između komunalnih tvrtki, između institucija te donositelja odluka, kao i s predstavnicima akademske zajednice s ciljem veće promocije te kulturne i turističke valorizacije groblja kao specifičnog dijela komunalnih usluga.

Na konferenciji su obrađene mnoge teme koje ukazuju na dugogodišnje probleme u ovome sektoru, ali i predložena neka rješenja, posebice u aspektu obnove i podizanja razine komunalnog standarda, a u posljednje vrijeme sve je izraženiji problem kadrova za rad na grobljima.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email