NEWS

Uskoro nova fotomonografija Poreča

Sa radnog sastanka1
24.08.2020. 14:49; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Uskoro nova fotomonografija Poreča

U tijeku je izrada nove monografije o Poreču, a nedavno je u Maloj gradskoj vijećnici održan radni sastanak, na kojem je predstavljena posljednja radna verzija, te razmatrane moguće izmjene i dopune. Ispred izdavača, porečke izdavačke kuće Quimedia, direktor Zlatko Janković-Miloš predstavio je gradonačelniku Lorisu Peršuriću, njegovim zamjenicima Nadiji Štifanić Dobrilović i Eliju Štifaniću, pročelniku Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damiru Hrvatinu i direktoru Turističke zajednice Grada Poreča Nenadu Veleniku trenutnu radnu verziju, te su osim sadržaja razmatrane i moguće verzije naslovnice monografije.

Monografija će imati oko 160 stranica, a kroz cijelo izdanje naglasak je na fotografiji, dok je autor glavnog teksta u publikaciji prof. dr. Zvonko Maković, poznati povjesničar iz Zagreba, a prikaz najznačajnijih datuma u povijesti obradila je dr.sc. Elena Uljančić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine. Veći dio fotografija rad je autorskog dvojca Marina i Domagoja Topića, koji iza sebe imaju izrađen velik dio fotomonografija između čega i onu o Istri, te Novigradu, a dio fotografija je djelo porečkih fotografa.

Tekstovi u monografiji osim na hrvatskom, bit će prevedeni i na talijanski, engleski i njemački jezik.

Fotografije imaju ulogu prikazati Poreč kao turističku destinaciju sa svim bogatim sadržajima – kroz krajolik, znamenitosti, kulturne i turističke objekte, gastronomiju, sport, manifestacije i ugođaje općenito. Sve su to kockice mozaika doživljaja, koji se slažu kroz fotografije. Kako je rekao Janković-Miloš na sastanku, posebnu su pažnju posvetili tehničkoj i umjetničkoj strani fotografije, a vodit će se računa o dizajnu i opremi knjige koji moraju biti u skladu s najvišim standardima izdavalaštva.

-Drago mi je što će Poreč gotovo dvadeset godina nakon izdavanja zadnje fotomonografije ponovno dobiti jednu važnu publikaciju za naš grad. U međuvremenu puno se toga promijenilo u našem gradu i te će promjene, zajedno sa onim već dobro poznatim vizurama biti zabilježene u novoj fotomonografiji. Također, puno se toga promijenilo i u načinu i tehnikama fotografiranja, pa će biti zanimljivo vidjeti nove moderne fotografije Poreča sabrane u monografiji. Također, ovakve publikacije o našem gradu su uvijek dosta tražene, kako od naših građana, tako i posjetitelja, kako za osobnu zbirku, kao i za dar, a tako će vjerujem biti i sa ovim izdanjem, kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Za izdavanje nove monografije, Turistička zajednica raspisala je natječaj, na kojem je prihvaćena ponuda navedene tvrtke. Nositelj izrade monografije je Turistička zajednica Grada Poreča, a po tiskanju predviđeno je da određeni broj otkupi Grad Poreč-Parenzo, Turistička zajednica, te turističke tvrtke Plava Laguna i Valamar Riviera. Planirano je da monografija izađe iz tiska ove jeseni.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email