NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Tjedna najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
24.08.2020. 14:31; ; Početna / Kultura / Tjedna najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč
  1. Koncerti u Eufrazijani

utorak, 25. 8. u 21.00

Rhapsody guitar

Polaznici Ljetne škole gitare svake godine razigraju porečku sezonu klasične glazbe. Pod vodstvom profesora Xhevdeta Sahatxhije Eufrazijeva bazilika mjesto je afirmacije mladih gitarističkih talenata.

petak, 28. 8. u 21.00

Simply Brass

Tomica Rukljić, truba
Rudolf Homen, truba
Nikola Zver, rog
Alan Bošnjak, trombon
Željko Kertez, tuba

Kvintet je od 2006. godine održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske i inozemstva. Raznovrstan program sadrži djela suvremenih skladatelja te prerade skladbi iz baroka, klasike i romantizma, tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, džez-skladbi i popularnih melodija.

Ulaznice (50 kn) prodaju se na dan koncerta od 20 sati na ulazu u Eufrazijevu baziliku.

Ljetno kino Roxy 

 utorak, 25. 8. u 21.00

Godzilla 2: Kralj zvijeri – kategorija 12
izvorno ime: Godzilla: King of the Monsters
redatelj: Michael Dougherty
uloge: Vera Farmiga, Millie Bobby Brown, Sally Hawkins
žanr: akcija, avantura, znantstvena fantastika
trajanje: 132 minute

sadržaj: Nova priča prati herojske poduhvate kriptozoološke agencije Monarch. Njezini se članovi sukobljavaju s ogromnim čudovištima, uključujući i moćnu Godzillu, koja se sukobljava s Mothrom, Rodanom i najvećim neprijateljem – troglavim Kingom Ghidorahom. Kada se ponovo uzdignu te drevne supervrste za koje se smatralo da su samo mitovi, dolazi do borbe za prevlast, što će staviti u pitanje preživljavanje čovječanstva.

subota, 29. 8. u 21.00

Ono: Drugo poglavlje – kategorija 15
izvorno ime:  It Chapter Two
redatelj: Andy Muschetti
uloge:  James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Skarsgard
žanr: horor, triler
trajanje: 165 minuta

sadržaj: Hit Ono iz 2017. godine redefinirao je svoj žanr, postao dio opće kulture i postao horor-film s najvećom zaradom u povijesti. Kako se zlo ponovno vraća svakih 27 godina u grad Derry, u ovom se nastavku nakon gotovo tri desetljeća spajaju likovi koji su otišli svojim putem.

Ulaznice (10 kuna) dostupne su i na internetskom rezervacijskom sustavu: rezervacije-poup.hr.

Likovna djelatnost

U Vrsaru započinje 30. Montraker, međunarodna studentska kiparska škola

U ponedjeljak, 31. kolovoza 2020. godine s radom počinje jubilarna 30. Montraker, međunarodna studentska kiparska škola, nastala iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića.

Mogućnosti koje nudi napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije, brojne su i još se uvijek otkrivaju.

Jubilarni će Montraker ove godine rezidencijalno ugostiti dva akademska kipara: Peruška Bogdanića i Petra Dolića, oni će tijekom dva tjedna u kamenolomu raditi na svojim skulpturama te ih pokloniti Vrsaru i time označiti ovu okruglu obljetnicu Škole.

Od 31. kolovoza do 12. rujna moguće je tijekom dana posjetiti kamenolom u Vrsaru i pratiti rad umjetnika.

 

U Istarskoj sabornici otvoren je 60. Annale: Lonely planet – putovanje u srce domaćeg turizma.

Obala Matka Laginje 2

umjetnici: Selma Banich, Duška Boban, Tonći Gaćina, Tjaša Kalkan, Željko Kipke, Igor Kuduz, Bojan Mrđenović, Boris Poljak, Renata Poljak, Ivan Ramljak, Jasenko Rasol, Kristina Restović, Lana Stojićević, Šikuti Machine, Bojan Šumonja

kustosiica izložbe i izbornica: Leila Topić

Porečki Annale, najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, ove godine obilježava 60. obljetnicu održavanja. Naslovljena Lonely planet – putovanje u srce domaćeg turizma, izložba donosi radove petnaest umjetnika koji se kritički osvrću na koncept neodrživog turizma. Multimedijski radovi umjetnika različitih generacija lokalno tematiziraju globalno važnu temu: nesagledive posljedice neplanskih turističkih djelatnosti, pogubno širenje ekonomije usluga i betonizacije obale, odnosno nestanak javnog prostora na račun unosnih turističkih prostornih prenamjena. 

U foajeu kazališta otvorena je instalacija Od celuloze do pejzaža.

Instalaciju je moguće pogledati radnim danom u vremenu 9.00 – 21.00.

Od celuloze do pejzaža kolažna je instalacija i autorski rad polaznika radionice organizirane povodom 60. Annala, skupne izložbe suvremene umjetnosti.

Besplatnu likovnu radionicu za djecu i mlade vodio je mag. art Valter Černeka. Radionica je idejno pratila ovogodišnju temu Annala razmatrajući pojmove turizma, konzumacije prostora i selektiranja otpada. Lijepljenjem raznobojnih papira, uglavnom starih turističkih promotivnih materijala papirnati je otpad ponovno oživio u novoj funkciji te je kroz filter radionice smeće progovorilo jezikom umjetnosti.

 

U galeriji Zuccato otvorena je izložba radova Bogdanke Poznanović (1930. – 2013.) iz Kolekcije Marinko Sudac Instituta za istraživanje avangarde.

Decumanus 34

trajanje izložbe: do 29. 8. 2020.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 18.00 – 22.00. Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Bogdanka Poznanović (Begeč, 1930. – Novi Sad, 2013.) umjetnica je koja je kroz svoju umjetničku praksu i društvenu aktivnost pokazala veliku inovativnost. Bavila se afirmacijom intermedijalne umjetnosti i uvodila nove medije u svoj rad, surađujući istovremeno s nekim od najvažnijih umjetnika, kustosa i kritičara svjetske umjetničke scene. Izložba radova Bogdanke Poznanović iz Kolekcije Marinko Sudac pokazat će radove jedne od prvih umjetnica koja se u ovoj regiji bavila akcijama u javnom prostoru, mail-artom, knjigama umjetnika, instalacijama i videoumjetnošću.

 

Ulaz na sve izložbe je slobodan.

Print Friendly, PDF & Email