NEWS

Uskoro natječaj za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta

03.02.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Uskoro natječaj za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta

Prvim natječajem bit će oglašena prodaja četiriju parcela na području katastarske općine Baderna, budući da su za nju osnovane nove zemljišne knjige i zemljišnoknjižno vlasništvo države je uredno upisano. Dvije čestice su u blizini naselja Šušnjići, a dvije u blizini Rakovca, ukupno se prostiru na 21.825 četvornih metara, na kojima su dva vinograda i jedan pašnjak te kombinacija pašnjaka i oranice. Određivanje početne cijene zemljišta povjereno je Poreznoj upravi, a trebala bi biti dostavljena gradskoj upravi do kraja ovog tjedna.

Po programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem za prodaju je predviđeno 1.100 hektara. Polovica postignute prodajne cijene ide u državni, a polovica u gradski proračun. Zemljište u Baderni prvo je ponuđeno na prodaju zbog urednih zemljišnih knjiga, a za prve parcele postoji i značajan interes. Za druge katastarske općine provjerava se stanje u zemljišnim knjigama, koje za natječaj mora biti čisto – država mora biti knjižni vlasnik i posjednik, a mora se slagati i zemljišnoknjižni unos sa stvarnim stanjem na terenu, kad je riječ o kulturi na pojedinoj parceli.

Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Gradsko vijeće mora donijeti odluku o raspisivanju javnog natječaja za prodaju najkasnije dva mjeseca nakon suglasnosti Ministarstva na program, što u ovom slučaju znači do 9. veljače.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email