NEWS

Kapetanova stancija: Priča o putu i netrpeljivosti susjeda

03.02.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Kapetanova stancija: Priča o putu i netrpeljivosti susjeda
965GO121301.jpg

Milivoj Čuka, predsjednik vrsarskog ogranka Zelene stranke, koja sudjeluje u lokalnoj vlasti, zvao je novinare da bi im predstavio privatni problem. Dio njegovih tvrdnji, kako smo kasnije uspjeli razjasniti, ne stoji, jer je krivo pročitan izvod iz plana. Naime, Čuka je zabrinut jer, po njegovu mišljenju, Općina Vrsar kani dio starog javnog puta, koji je trenutno izvan upotrebe i neprohodan, pripojiti susjednoj čestici i ukinuti ga. U Općini su nas pak uvjerili da put neće biti ukinut, odnosno da ga imaju u planu ponovno staviti u funkciju.

Priča o putu samo je uvod u ono što je, čini se, osnovni problem obitelji Čuka, a to su prvi susjedi, koji imaju restoran.

– Taj ugostiteljski objekt otvoren je prije nekih sedam godina, a nastao je bespravno na općinskoj parceli, na mjestu štalice. To je katastarska čestica 1363/8, koja je u zemljišne knjige upisana kao društveno vlasništvo. U međuvremenu je vlasnik koji je gradio objekt prodao restoran, a novi vlasnici proširili su se na općinsku parcelu i dogradili nadstrešnicu, ispod koje čuvaju plinske boce i rashladni uređaj. Nisu imali riješenu ventilaciju za roštilj pa su svi mirisi iz kuhinje dolazili ravno nama u dvorište, jer je otvor bio u visini naših prozora u prizemlju. Zbog buke, koja u konobi traje do tri sata ujutro, došlo je do toga da su nam odlazili turisti koje smo ljetos imali u kući. Ljudi ovamo na Stanciju dolaze jer je mir, ali toga tu više nema. Pokušao sam razgovarati s vlasnicima, ali nema koristi. Pisao sam nekoliko puta i Općini, a u posljednjem odgovoru koji sam dobio od pročelnika uprave Slobodana Vugrinca stoji da je to općinska parcela, da se radi o pašnjaku, da nije prodana, niti je predviđena za prodaju. Zašto onda Općina ne štiti svoje vlasništvo, kaže Čuka.

U međuvremenu je vlasnica konobe »Petra« riješila ventilaciju, a radove koji su obavljeni Čuka je također prijavio Vugrincu. Komunalni redari su izašli na teren i utvrdili da vlasnica Petra Lenior investira u primjerenu ventilaciju. Međutim, Čuka i dalje tvrdi da je restoran sagrađen na općinskoj parceli, na mjestu pomoćne zgrade koja je služila kući na susjednoj parceli. U Općini smo dobili drugačiju priču. Bivši vlasnik restorana bio je i vlasnik susjedne kuće, svoju je parcelu podijelio da bi mogao prodati restoran, a jedino gdje se ušlo u općinsku parcelu je na mjestu nadstrešnice za plinske boce. Općinska parcela zapravo je trokut između Čukinog posjeda i onog Petre Lenior, a bit će dio pristupnog puta općinskoj parceli iznad konobe. Na pitanje zašto Općina ne zaštiti svoje vlasništvo, odnosno ne zatraži rušenje nadstrešnice, Vugrinec je rekao da imaju ozbiljnijih problema bespravne gradnje od toga te da donedavna nisu niti znali da je nadstrešnica na općinskom zemljištu. Čuka pak smatra da bi Općina trebala barem naplatiti korištenje javne površine, ako već prešućuje uzurpaciju zemljišta. Čitav je predmet poslao u resorno ministarstvo, od kojega očekuje odgovor i razrješenje problema, a u međuvremenu je na kuću stavio obavijest da je na prodaju. U takvim uvjetima, kaže, ne može ostati ovdje živjeti niti iznajmljivati apartmane turistima, iako konoba radi samo u sezoni.

U Općini, s druge strane, misle da problem nije samo u buci niti u smradu, kao ni u starom putu i općinskom zemljištu, već u svemu po malo. Susjedi koji se ne mogu dogovoriti o poštivanju mira i koji nisu u dobrim odnosima stalno će pronalaziti nove probleme, smatra Vugrinec. U ovakvim okolnostima jedino bi možda sud mogao razriješiti problem, ili možda resorno ministarstvo, ako pošalje inspekciju temeljem Čukina dopisa u kojem on tvrdi da prilikom gradnje restorana nije poštivana prostornoplanska dokumentacija. Postavlja se pitanje zašto Čuka to spominje tek sedam godina nakon što je restoran otvoren, odnosno nije li problem ipak negdje drugdje.

Vlasnicu konobe »Petra« nismo uspjeli kontaktirati. Na broj telefona uključuje se automatska sekretarica koja, usput budi rečeno, »govori« njemački jezik

S. Matejčić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email