NEWS

Uskoro 100 luksuznih vila kraj Poreča i Medulina?

10.06.2006. 00:00; ; Početna / Crna kronika / Uskoro 100 luksuznih vila kraj Poreča i Medulina?
507XO052863.jpg

U svom posljednjem broju poslovni tjednik business.hr objavio je da će Istra Bavaria, istarska agencija za posredovanje nekretninama, pokraj Medulina i Poreča podignuti dva naselja s ukupno stotinu luksuznih kamenih kuća za odmor. Kuće bi trebale biti veličine od 250 do 300 četvornih metara, s ekskluzivnim pratećim sadržajima poput bazena, a stajale bi od 2.800 do 3.500 eura po četvornom metru. Investicija se procjenjuje na 47 milijuna eura, 15 milijuna za porečko naselje te 32 milijuna za medulinsko. Kao financijer posla najavljen je austrijski Immoconsult Leasing, tvrtka za ulaganje u nekretnine, u vlasništvu Volksbanka, dok bi Istra Bavaria trebala voditi posao.

List prenosi izjavu direktora Immoconsulta Helmuta Tomaneca koji ističe da je investicijski fond iz Irske već iskazao zanimanje za otkup 20 vila pokraj Medulina. Također kaže da će naselje kod Poreča imati 40 kamenih vila, smještenih na 46.000 četvornih metara, dok će se 60 vila u Medulinu graditi na 50.000 četvornih metara. Kao lokacija ističe se obalno područje, ali se ne precizira i točno gdje.


Zemljište već kupljeno?

Drago Radolović iz Istra Bavarije jučer nije želio ništa reći o ovom projektu, ističući da će pojedinosti otkriti sljedećeg mjeseca. Izrazio je pritom nezadovoljstvo što su austrijski partneri izašli s informacijom u medije prije negoli su prikupljene potrebne dozvole i do kraja dogovoreno financiranje projekta. Iako se iz teksta u spomenutom tjedniku zaključuje da su zemljišta za luksuzna naselja već kupljena, Radolović veli da to još nije učinjeno te izražava bojazan da bi otkrivanje informacije o projektu moglo povećati cijenu. Na pitanje je li riječ o zemljištu u vlasništvu Grada i Općine, istaknuo je da se radi isključivo o terenima čiji su vlasnici privatne tvrtke.

Čelnici Poreča i Medulina, gdje bi se luksuzna naselja trebala graditi, s projektima nisu upoznati. Prenijevši im informacije iz tjednika, i gradonačelnik Edi Štifanić i načelnik Goran Buić, zatečeni veličinom investicije, u čudu su izjavili da o tome ništa ne znaju. »Istra Bavaria gradi? Nikad čuo«, rekao je gradonačelnik Poreča, izražavajući sumnju u istinitost informacije. »To je čista devastacija prostora. Sve ove kuće koje se grade po Istri nemaju ništa s istarskom arhitekturom. Jedino što im je zajedničko jest to što se rade od kamena«, rekao je.

Načelnik Medulina Goran Buić izrazio je sumnju da bi se tako veliko naselje uopće moglo izgraditi negdje na području medulinske općine, a da je prostor u cijelosti pokriven nužnim detaljnim planom. »Nije mi baš jasno gdje bi to moglo biti. Arenaturist ima zemljišta za prodaju, ali, čini mi se, ne i tako prostranoga«, rekao je Buić. Istaknuo je da se ipak ništa neće moći početi graditi a da to Općina prije ne dozna, jer potrebne dozvole, iako ih izdaje županijski Ured državne uprave, lokalna samouprava dobiva na suglasnost.


Istra Bavaria bespravno gradila?

Inače, nositelj ove investicije, agencija Istra Bavaria i Drago Radolović, našli su se u središtu zanimanja prilikom prošlogodišnjeg rušenja bespravno izgrađenih austrijskih kuća kraj Rovinja. Tada je rješenjem nadležnog ministarstva u blizini Veštra srušena i kuća utjecajnog bečkog investicijskog bankara i burzovnog stručnjaka Renea Rieflera. U razgovor za naš list, Riefler je tjedan dana nakon rušenja izjavio da je bespravnu gradnju započeo nakon što mu je agencija Istra Bavaria, od koje je kupio ruševne nekretnine, garantirala da dozvole nisu potrebne jer se radi o rekonstrukciji postojećih objekata. Prema riječima ovog bečkog bankara, Radolović mu je osim prodaje, vodio i poslove rekonstrukcije postojećih nekretnina

V. Kapeloto, Glas Istre

Da je Istra postala Eldorado apartmanizacije, građenja naselja duhova, i svemu tome slično, jasno je iz dana u dan. Ima li tome uopće kraja? Da li je tzv. građevinskom lobiju jasno da intenzivnom gradnjom zapravo trajno uništavaju osnovni razlog zbog kojeg je Istra i postala zanimljiva strancima – a to je okoliš ! I što će biti sa Istrom kada euforija nekoordinirane, neusklađene, neodgovorne gradnje svega i svačega prestane ? Pitanja koja si sve više građana Istre postavlja iz dana u dan, a koja na žalost nemaju odgovora, bar ne od onih koji su odgovorni – a to su jedinice lokalne uprave i samouprave koje prostorne planove mijenjaju i prilagađaju po želji i potrebi pojedinog "velikog investitora", pa bio on ovaj ili onaj.

Gradnja apartmana i vila nam se prodaje kao gospodarski napredak?! Možda ona to i je, ali samo privremeno, i za pojedinu tvrtku, dok se objekat ne završi. A dalje ? OK, zgrade poslovno-stambene kombinacije to i jesu, ali nitko ne može reći da je gradnja apartmanskih naselja nešto što otvara nova radna mjesta.

Kako će biti slijedeći slogan turističke Istre za 5 godina ??? Jer zelena i plava baš i neće više biti.

-porestina.info-

Print Friendly, PDF & Email