Evropski uspješna tehnologija razvijena u porečkoj Novoj Vasi

10.06.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Evropski uspješna tehnologija razvijena u porečkoj Novoj Vasi
488GO141209.jpg

Ekološki inženjering Vice Šoljana, čije je sjedište u Novoj Vasi, prva je hrvatska tvrtka koja je dobila nagradu Lynx koju dodjeljuje Eureka, europska mreža za istraživanje i razvoj usmjeren prema tržištu. Šoljan je nagradu primio u četvrtak navečer u Pragu, uoči ministarske konferencije Eureke, koja se održava u glavnom gradu Češke. Ona trenutno predsjedava tom europskom mrežom suradnje u koju je uključeno 35 zemalja, a Hrvatska je njena punopravna članica od lipnja 2000. godine.

Šoljanu ovo nije prva nagrada za postignuća na polju istraživanja i plasmana tehnologija zaštite okoliša, čime se bavi njegova tvrtka, a u Pragu je zapravo dobio dvije. Lynx je nagrada koja se dodjeljuje tvrtkama koje su postigle značajan napredak u prodaji svojih proizvoda, kao rezultat sudjelovanja u nekom od projekata Eureke, a dobila ju je tvrtka, ali i projekt u kojem je Šoljan razvio posebnu tehnologiju pročišćavanja otpadnih voda primjenom različitih granuliranih bakterija i plasirao je na europsko tržište.

Svečanoj dodjeli nagrada u Pragu prisustvovao je pomoćnik hrvatskoga ministra znanosti za međunarodnu suradnju Radovan Fucks, koji je istaknuo da je to veliko priznanje i potvrda da se isplati sustavno ulagati u znanost i tehnologiju. Laureat Šoljan izrazio je nadu da će ta značajna priznanja biti korak prema tomu da njegova tvrtka postane jedan od europskih prepoznatljivih centara izvrsnosti za tehnologije za zaštitu okoliša.

– Bio sam, naravno, ponosan što je moja tvrtka kao prva hrvatska dobila dvostruku nagradu u europskom projektu, a vidjet ćemo koliko to može pomoći u napredovanju. Naime, Eureka pomaže u istraživanju, ali kad se dođe do industrijske primjene, tu podrška prestaje. No nadam se da će nagrada pomoći u međunarodnoj prepoznatljivosti Ekološkog inženjeringa. Ova naša tehnologija pročišćavanja voda na evropskom je tržištu već neko vrijeme i uspješno se primjenjuje. Nadam se da će doći vrijeme kada ćemo je moći primijeniti i plasirati i na hrvatsko tržište, ali za visoku tehnologiju zaštite okoliša ovakvim tretmanom otpadnih voda treba određena infrastruktura, rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru iz Praga Vice Šoljan.

S.M., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email