NEWS

Uobičajena “sezonska” pojava – nove, (još) VIŠE cijene za vožnju po Istarskom ipsilonu

Screenshot_2019-06-06 Cjenik dionica na karti
06.06.2019. 10:27; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Uobičajena “sezonska” pojava – nove, (još) VIŠE cijene za vožnju po Istarskom ipsilonu

Kao i svake godine tako i ove, početkom lipnja kreću tzv. ljetne cijene cestarine za korištenje Istarskog ipsilona. Kako navode u trvrtki Bina Istra, inače koncesionaru Istarskog ipsilona, uzrok poskupljenja je “redovito ljetno usklađivanje cijena” i provodit se redovito već nekoliko godina u nizu. Uobičajeno je poskupljenje od 10% u odnosu na izvansezonske cijene.

Najnovije poskupljenje zapravo je drugo ove godine, jer je Bina Istra povisila cijene sa 1.1.2019. 🙂

Po novom cjeniku ako krenete prema Puli iz Bonaci (Baderna), to košta 30 kn ! Ako pak krenete iz Bonaci prema Umagu, cijena je 26 kn !  Ukoliko iz Rogovići krenete prema Tunelu Učka, ta vožnja po cesti rezerviranoj za motorna vozila (NIJE AUTOCESTA) košta 33 kn…. itd….

Za korisnike ENC-a cijene do daljnjega ostaju iste, barem koliko se može isčitati sa službenog cjenika na web stranicama https://bina-istra.com/cestarina/cjenik-dionica-na-karti

Iz službe za odnose s javnošću dobili smo nakon upita i službene informacije:

Od 01.06. na Istarskom ipsilonu uvedena je ljetna tarifa, koja će vrijediti do 30. rujna 2019. a koja podrazumijeva više cijene za 10%.
Kao i prošle godine, ovo poskupljene ne zahvaća naše učestale korisnike ENC uređaja za koje cijene ostaju iste. Naime, obzirom na otežanu gospodarsku situaciju, željeli smo našim učestalim korisnicima i dalje omogućit što nižu cijenu cestarine. Riječ je o vozačima koji redovno koriste Ipsilon radi odlaska na posao i školovanje, uglavnom je riječ o domicilnom stanovništvu koje koristi ENC uređaj. Prednosti korištenja ENC uređaja prepoznali su brojni vozači. Danas preko 120.000 ENC klijenta ostvaruje do 50% popusta na cijenu cestarine, ovisno o odabranom ENC paketu.

Kako bi svim našim korisnicima nastavljali pružati visoke standarde putovanja Istarskim ipsilonom, ljeti moramo uložiti znatno veće napore, sredstva i resurse. Kroz godinu na našoj mreži bilježimo prosjek od 25 000 vozila dnevno, dok se tijekom turističke sezone ta brojka penje do 60 000 automobila. Ova situacija zahtijeva, pored znatnog povećanja angažmana sredstava, zapošljavanje velikog broja radnika koje raspoređujemo u nadzoru prometa, na održavanju cijele naše infrastrukture i na naplatama.

Ljetna tarifa je također od iznimne važnosti radi održavanja financijske stabilnost projekta i nastavka gradnje punog profila od 4 vozne trake Istarskog ipsilona.

Ljetna tarifa, koja je bila u primjeni 2017. te 2018. godine, trajala je do 30.09. nakon čega su pune cijene cestarine umanjene za 10%, odnosno vraćene su u primjenu cijene koje su bile do 31.05.

 

.

 

Print Friendly, PDF & Email