NEWS

U petak, 7. lipnja otvorenje likovne izložbe njemačkog umjetnika Petera Kargera u Funtani

52029372_2032657456783645_2700498830964555776_n
06.06.2019. 12:15; ; Početna / Novosti / Okolne općine / U petak, 7. lipnja otvorenje likovne izložbe njemačkog umjetnika Petera Kargera u Funtani
  1. lipnja 2019. s početkom u 20 sati u galeriji „Zgor murve“ u Funtani biti će upriličeno svečano otvorenje likovne izložbe njemačkog umjetnika Petera Kargera pod nazivom „Slike s crvenom zemljom“. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti i arheolog Marino Baldini, prigodnu recitaciju pjesme „Parenzana“ održat će Valter Turčinović, a zapjevat će i ženski pjevački zbor „Mendule“ iz Vrsara. Sve posjetitelje očekuje i bogata zakuska.

Postava izložbe ostat će otvorena do 10. srpnja, a  moguće ju je razgledati svakodnevno u vremenu od 17 do 21 sat.

Peter Karger rođen je 1950. godine u bavarskom gradu Berchtesgadenu, u blizini austrijske granice i Salzburga. Vlasnik je uspješne umjetničke galerije “Galerie GANGHOF”. Akademsko obrazovanje je stekao na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu. Ubrzo je započeo eksperimentirati s fotografijama i kombinirati ih s različitim tehnikama slikanja. Njegova duboka povezanost s Istrom započela je prije dvadeset godina. Danas u svojoj staroj kući u Bujama provodi nekoliko mjeseci godišnje. Izuzetno ga je impresionirala crvena istarska zemlja koju je započeo koristiti kao materijal za svoje slike u kombinaciji sa “slikama svjetla” (fotografijama): “ERD-LICHT-BILDER” (“zemlja-svijetlo-slike”).

Nakon raznih iskustava i sudjelovanja na Ex tempore-u u Grožnjanu, Novigradu, Funtani, Bujama i na piranskom Ex Temporeu, s više osvojenih nagrada, ova izložba Petera Kargera nam želi predstaviti njegovo ponovno otkriće čuvene željezničke pruge „Parenzane” zajedno s cijelim nizom slika što nas vode u daleku prošlost i doba zvano “Austria felix”. Ovo umjetničko zalaganje ga inspirira na primjenu posebne tehnike gdje se koristi crvena zemlja ovdje izvorno prisutna, disperzijske boje za zid, akrilne boje i tempere s mnoštvom oker boje koja simbolizira bujsku zemlju.

Print Friendly, PDF & Email