NEWS

Unutrašnjost Istre najviše obilaze Nijemci, a Talijana gotovo i nema

09.08.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Unutrašnjost Istre najviše obilaze Nijemci, a Talijana gotovo i nema
630XO053803.jpg

Da središnja Istra postaje sve traženija i popularnija turistička destinacija, svjedoče i najnoviji podaci o broju gostiju i ostvarenim noćenjima koje vodi Turistička zajednica grada Pazina. U smještajnim objektima istarske unutrašnjosti u prvih sedam mjeseci ove godine boravilo je 1.578 gostiju koji su ostvarili 11.000 noćenja, što je 57 posto više gostiju te 72 posto više noćenja nego istog lanjskog razdoblja. Valja, međutim, istaknuti da bi podaci o broju gostiju i noćenjima bili dvostruko veći da je pazinska Turistička zajednica raspolagala ostvarenim brojkama pazinskog hotela Lovac, kao najznačajnijeg tamošnjeg turističkog objekta.

U pazinskoj Turističkoj zajednici ističu da na području središnje Istre – kojom je obuhvaćen Grad Pazin te općine Cerovlje, Gračišće, Lupoglav, Karojba, Pićan, Tinjan, Žminj i Barban – ove godine posluje sto turističkih objekata s 510 kreveta. Od toga 84 objekta svoje goste prijavljuju pazinskom TZ-u, a ostali najvjerojatnije turističkim zajednicama u Kanfanaru, Motovunu, Labinu ili Marčani. Treba, naime, istaknuti da se nakon niza godina za nadolazeću jesen konačno najavljuje osnivanje turističke zajednice za središnju Istru, čime bi se zasigurno kvalitetnije i preciznije pratila turistička kretanja u ovom dijelu istre, a što je dosad zbog velikog područja i nepokrivenosti mnogih mjesta sustavom TZ-a bilo poprilično manjkavo, tj. teško.


Arbalovija i Nevenka najjači

Direktor pazinske Turističke zajednice Radenko Sloković napominje, doduše, da je ažurnost prijavljivanja gostiju porasla nakon uvođenja paušalnog praćenja boravišne pristojbe, a naročito nakon što je uvedena mogućnost prijave gostiju i putem interneta. »Situacija s popunjenošću objekata vrlo je različita i pravila nema«, veli Sloković. Kad je riječ o unutrašnjosti Istre, prva pomisao o smještajnim objektima u kojima gosti borave veže se za agroturizam, no Sloković ipak ističe da je riječ o posve različitim sadržajima.

– Ima tu svega, veli on, od apartmana i soba u posve običnim kućama do onih u kamenima i fugiranima. On, naime, smatra da u Istri postoji samo jedan pravi agroturizam na kojem obitelj na seoskom imanju nudi gostima ono što je sama proizvela, a riječ je, ističe, o imanju Ograde. »Iako bi se moglo raspravljati još o nekoliko imanja, mislim da većinu njih treba okarakterizirati kao ambijentalne ruralne kuće, više ili manje luksuzne«, smatra Sloković.

Najviše pak noćenja ove je godine u unutrašnjosti ostvarila Arbalovija, ruralni smještajni objekt u Dončićima kod Žminja, gdje je do konca srpnja ostvareno 875 noćenja, što je šezdeset posto bolji rezultat u usporedbi s istim prošlogodišnjim rezultatom, kada je ovaj smještajni objekt također prednjačio. Na drugom mjestu po broju ostvarenih noćenja nalazi se smještaj Nevenka iz Karojbe s 800 noćenja, a na trećem, kako ističu u pazinskom TZ-u, tradicionalno dobro popunjeni Floričići iz Pićna sa 670 noćenja. Za privatni smještaj gospođe Laure Milotić kod pazinske župne crkve Sloković kaže da je posebna priča budući da je do sada prijavila daleko najviše gostiju – 216, i sa 650 ostvarenih noćenja i trenutačno zauzela četvrto mjesto.


Spremni platiti ulaznicu

– Kod gospođe Milotić odsjedaju turisti putnici ili lutalice, koji putuju s tiskanim vodičima pod rukom da bi upoznali nove krajeve, razgledavali kulturne i prirodne objekte, ostali dva-tri dana i otišli dalje. Za dobar je rezultat presudno to što je smještena u samom centru grada blizu autobusnog i željezničkog kolodvora. Gospođa Laura jest i apsolutni rekorder po broju upita i rezervacija putem web stranica, priča direktor pazinskog TZ-a. Dodaje da se, primjerice, slična priča događa i u srednjovjekovnom Gračišću gdje putnici namjernici često odsjedaju Poli Luce, u prosjeku nešto kraće od četiri dana.

Goste koji posjećuju istarsku unutrašnjost Sloković smatra pravim turistima istraživačima kojima nije do kupanja i sunčanja:

»Za razliku od turista s obale, koji se u unutrašnjoj upute tek za lošeg vremena, ovi su spremni platiti ulaznicu za muzej. Najbrojniji među njima su Nijemci, a sve češći su i Francuzi. Talijana gotovo da i nema.«

Osim što dolaze samostalno, goste u unutrašnjost Istre dovode već poznati touroperatori poput ID Riva Toursa, Villas Foruma te očito sve snažnijeg Interchaleta, švicarske agencije s jakom prisutnošću na njemačkom tržištu. Upravo ova agencija dovodi goste privatnim iznajmljivačima koji u unutrašnjosti Istre zasad predvode na listi najvećeg broja ostvarenih noćenja.

V. Kapeloto

Print Friendly, PDF & Email