NEWS
HALF MARATON S

Unatoč nestašici gljiva uspješno održani 19. Dani gljiva u Brtonigli

izložba gljiva2
31.10.2021. 23:38; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Unatoč nestašici gljiva uspješno održani 19. Dani gljiva u Brtonigli

U subotu 30.10.2021. u Brtonigli započeli su tradicionalni Dani gljiva koji su ove godine proslavili svoje 19. izdanje.

Prisutnima, na otvorenju, obratili su se Željko Ružić, predsjednik gljivarskog društva „Boletus“ i Neš Sinožić, načelnik općine Brtonigle.  Uz iskazivanje velikog zadovoljstva što se tradicija nastavlja, spomenuta je i trenutna nestašica gljiva na našem području, zbog malih količina oborina koje su pale u proteklim tjednima. Tako da većina ovih šumskih delicija na manifestaciju su stigle pretežito iz Slovenije i sjeverne Italije, a samo manji dio s našeg područja.

U svom obraćanju, Ružić, je ujedno pozvao na poštivanje svih epidemioloških mjera, što je dodatno naglasio i Sinožić, pritom dodavši da ne smijemo zaboraviti i na socijanu komponentu naših života.

Zbog prethodno propisanih mjera, na manifestaciji je mogao prisustvovati samo ograničeni dio ljudi uz predočenje covid potvrde.

Ograničen je bio i broj članova raznih mikoloških društava koji su sudjelovali manifestaciji. Isti su pristigli iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije i Italije.

Prvoga dana programa, osim vrhunskih gljivarskih delicija i glazbene zabave, veliku pažnju je privuklo natjecanje u branju gljiva. U konačnici komisija je ocijenila „ulov“ i klasificirala pobjednike po kategorijama, kako slijedi:

Najljepša gljiva  – (Amanita ovoidea)-  obitelj Ramljak iz Kaštela (Dalmacija)

Najveća gljiva – (Meritimus gigante) – gljivarsko društvo Giuliana (Italija)

Najljepše aranžirana košarica gljiva – gljivarsko društvo Karlovac

Uz proglašenje pobjednika, dodijeljena su i priznanja, svim gljivarskim društvima koji su prisustvovali natjecanju.

Program se nastavio i u nedjelju, gdje u središtu programa je bilo natjecanje u pripremi gljivarskih kotlića. Za razliku od prethodnih godina kada su se natjecali načelnici i gradonačelnici s područja Bujštine, ove godine se natjecanje održalo samo među mikološkim društvima.

      Nakon višesatne pripreme ovog ukusnog jela uslijedilo je proglašenje prva tri mjesta kako slijedi:

  1. Boletus 1 (Brtonigla)
  2. Boletus 2 (Brtonigla)
  3. Gljivarsko društvo Giuliana (Italija)

 Boletus je iskoristio priliku da ujedno dodijeli plakete za 10 i 20 godišnje aktivno članstvo u navedenom društvu.

Posjetitelji su uživali tijekom cijelog događaja u zanimljivom programu, gljivarskim jelima i u rijetkoj prilici razgledavnja izložbe gljiva koja je brojala 148 primjeraka različitih vrsta gljiva.

Organizator ovog događaja bilo je gljivarsko društvo Boletus iz Brtonigle uz financijsku i organizacijsku potporu Općine Brtonigle i Turističke zajednice Općine Brtonigle.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email