Umjesto državnih biljega uvedene e-Pristojbe

umjesto-drzavnih-biljega-uvedene-e-pristojbe
26.06.2020. 09:49; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Umjesto državnih biljega uvedene e-Pristojbe

Jučer je u Novinarskom domu Ministarstvo uprave predstavilo svoj projekt e-Pristojbe, vrijedan nešto preko 50 milijuna kuna. Njime je omogućeno kartično plaćanje upravnih pristojbi i naknada u županijskim ili matičnim uredima, umjesto dosadašnje kupovine biljega, piše Sandro Vrbanus za bug.hr

Usluga e-Pristojbe smještena je unutar platforme e-Građani koja trenutačno broji preko milijun korisnika. U sklopu istog također se implementiraju i usluge e-Nautika, Jedinstvena informacijska točka i e-Katastar infrastrukture, što će povećati broj dostupnih e-usluga na sustavu e-Građani, kojih trenutno ima 73. Vrijednost čitavog projekta je 50.523.857,45 kuna, izvijestili su iz Ministarstva uprave.

Nema više kupovine biljega

“Digitalizacija javne uprave proces je koji traje već dulje vrijeme i koji je zamišljen tako da građanima uštedi dragocjeno vrijeme, a tijelima državne uprave omogući bolji i jednostavniji pregled provedenih procesa. Upravo se zato sustav e-Pristojbe nametnuo kao logično i pozitivno rješenje za obje strane. Naime, građani više neće morati kupovati biljege već će pristojbe moći platiti kreditnom karticom na šalterima u županijskim ili matičnim uredima. Također, ono što još više veseli jest mogućnost da se cjelokupni iznos usluge uplati samostalno putem računala te korisnici usluga sve mogu odraditi iz udobnosti vlastitog doma”, izjavio je ministar uprave Ivan Malenica ovom prigodom.

Cilj projekta je potaknuti građane da što više počnu koristiti online mogućnosti koje nam moderno doba omogućava. “Sustav e-Pristojbe omogućit će vrlo jednostavno elektronsko plaćanje i drugih pristojbi poput sudskih, javnobilježničkih, turističkih te ostalih koje su se do sada uplaćivale odlaskom u banku ili poštu te prilaganjem uplatnih potvrda”, kazala je državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić.

Osim navedenih usluga u planu je i uskoro implementiranje sustava e-Pristojbe u postojećim te budućim uslugama EOJN, e-Obrt, e-Dozvola, usluga START za otvaranje j.d.o.o. i d.o.o., Hrvatski digitalni turizam te usluga naljepnice za vatrogasne aparate. Ujedno, planira se i širiti mreža POS uređaja na način da uključuje i fizičke usluge MUP-a koje se nude u Policijskim upravama.

Print Friendly, PDF & Email