NEWS

Umag, Rovinj: Obilne padaline, porušena stabla i poplavljeni podrumi

26.08.2006. 00:00; Učitavanja: 144; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Umag, Rovinj: Obilne padaline, porušena stabla i poplavljeni podrumi
535GO152711.jpg

Veliko nevrijeme s obilnim padalinama koje je u zadnja 24 sata pogodilo Umaštinu i okolicu donijelo je pravi nered u grad – prelomljena stabla, srušene reklamne ploče i kontejneri, polomljeni kišobrani po ulicama zatrpanima granjem, poplavljeni podrumi koji su cijele noći zadavali glavobolje vatrogascima zaduženima za ispumpavanje, usporen promet, gužve na cestama… To su neke od posljedica pljuska praćenog jakom grmljavinom i stotinama šajeta koji je harao preksinoć između jedan i tri sata.

Prema podacima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, od sedam sati u četvrtak do jučer u isto vrijeme u Umagu je palo 68,2 litre kiše po četvornom metru, a s padalinama do 14 sati ukupna količina je 73 litre. U isto je vrijeme u Puli zabilježena jedna, a u Pazinu 12 litara oborina po kvadratu. Nevrijeme je pogodilo cijelu Hrvatsku, posebno Zagreb i sjeverozapad Istre te Slovensko primorje, gdje je u Portorožu, udaljenom od Umaga desetak kilometara, u tom istom razdoblju zabilježeno ekstremnih 95 litara po četvornom metru. Takve se vrijednosti rijetko bilježe, rekao nam je pulski meteorolog Mario Grabar, koji je za danas najavio lijepo vrijeme, a za sutra opet kišu.

Trokut Umag-Buje-Brtonigla smatra se pravim »kanalom munja« koje često uzrokuju probleme domaćinstvima i opskrbi električnom energijom. Znalo se dogoditi da gromovi udare u kuće, pa i u ljude, te je stoga razumljiv strah žitelja naviklih i na pijavice, koje su u zadnjih 30 dana protutnjale ovim područjem.

Voditeljica gradskog komunalnog pogona Ivana Coslovich rekla nam je da je s 14 radnika u akciji od jutra jer građani stalno zovu za hitne intervencije.

– Svi smo na terenu do daljnjega i još bi nas toliko trebalo da sve stignemo počistiti i urediti. Kod Mlinotesta je srušen kesten, a kod Doma zdravlja se prelomio bor. Sreća da je pao na zelenu površinu. U Moeli nas čekaju, jer i ondje ima srušenih stabala, kao i na groblju u Petroviji. S cesta naši pometači uklanjaju grane, lišće, iglice i šišarke, zatvaraju šahtove, a vode ima posvuda, rekla je Coslovich.

Nazvali smo županijski centar 112, gdje nisu imali evidencije o posljedicama nevremena na tom području. To dakle znači da, srećom, nije bilo nastradalih osoba ni većih materijalnih šteta.

Novi val nevremena utječe loše i na turističku sezonu, koja se tek uspjela oporaviti od učestalih padalina u prva dva tjedna kolovoza. Nažalost, takvo je vrijeme posebno škodi autokampovima, koji se zadnjih dana silom prilika prazne.

T.K., Glas Istre

Prolom oblaka koji je jučer oko deset sati pogodio Rovinj pretvorio je dan u noć. Uz kišnu zavjesu i grmljavinu crni oblaci su toliko zamračili grad da je uključena javna rasvjeta. Srećom, kiša nije dugo potrajala, prouzročivši tek kratak prekid opskrbe električnom energijom. U podne je grad ponovno zasjao na kolovoškom suncu. (A. P.)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email