NEWS
VALFRESCO S-170422

Ulaganje u rani razvoj djece značajno je za zdravlje čitavih generacija -sa skupa zdravih gradova u Opatiji

opatija 3
27.10.2015. 13:30; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Ulaganje u rani razvoj djece značajno je za zdravlje čitavih generacija -sa skupa zdravih gradova u Opatiji

U periodu od  22. do 24. 10. u Opatiji je održan godišnji poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova  (HMZG) sa centralnom temom „Ulaganje u  rani razvoj“.  Sastavni dio sastanka bio je i Sajam razmjene ideja na kojemu su najuspješniji hrvatski zdravi gradovi predstavljali svoje programe i dugoročne projekte koji su sastavni dio ulaganja u zdrav rast i razvoj djece te čitavih obitelji.  Porečki  Zdravi grad i na ovom se sastanku izdvojio kao ekspertni centar HMZG za zdravlje obitelji.  Zdravi grad Poreč  je prvi u hrvatskoj afirmirao i najbolje razvio lokalni pristup osnaživanja psihološke komponente zdravlja građana kao ulog u zdravlje čitavih generacija.  Predstavljeni su porečki  programi koji podržavaju rani razvoj djece i obitelji te autorski pisani materijali (brošure) koje  su usmjerene podršci ranom razvoju porečke djece i  porečkih obitelji. Bilo je riječi o psiho fizičkoj pripremi trudnica i tata za porod, programu prve tri godine su najvažnije, krećem u jaslice krećem u vrtić, debljina kod djece, slobodno vrijeme djece , moje dijete polazi u prvi razred, podrška djeci s ranim razvojnim teškoćama te sveobuhvatna podrška porečkim jedno roditeljskim obiteljima kao posebno osjetljivoj skupini. Poreč se i ovaj puta  istakao kao Grad s  programima koji predstavljaju visoki nad standard zajednice za podršku ranom razvoju djece i porečkih obitelji koje drugi ih hrvatski gradovi nemaju.  Ovakvi stručni skupovi  prilika su za razmjenu najboljih  ideja na kojima porečki timovi uglavnom svoja dostignuća, dobru praksu i programe čine dostupnim drugim gradovima RH.

Nacionalna koordinatorica , dr. Selma Šogorić, u Opatiji je također naglasila da je Poreč  osigurao najupečatljiviji ishod i najbolje iskoristio rezultate velikog hrvatskog istraživanja potreba jedno roditeljskih obitelji.  Poreč se od svih gradova istakao kao  zajednica koja je u suradnji tima Zdravog grada i gradskih timova, uz već postojeće,  ugradila u gradski socijalni program  najveći broj novih oblika pomoći jedno roditeljskim obiteljima po provedenom  istraživanju potreba jedno roditeljskih obitelji u 6 hrvatskih gradova (Zagreb, Rijeka, Poreč, Dubrovnik, Labin i Vinkovci ). Tako su u Poreču oblici pomoći jedno roditeljskim obiteljima najsveobuhvatnije  te se i dalje razvijaju  (besplatna savjetovališna pomoć, besplatna pravna pomoć , prednost pri upisu u jaslice i vrtiće, prednost za produženi boravak, topli obroci u vrtićima i školama, sufinanciranje i financiranje stanovanja, sufinanciranje ili potpuno  besplatni udžbenici i oprema za školu, sufinanciranje ili potpuno fianciranje programa za slobodno vrijeme  i druge).

Sa sastanka u Opatiji poslana je poruka o tome koliko je za zdravlje ukupne populacije važno ulaganje u dječji rani razvoj te  osnaživanje obitelji  u neposrednom okruženju zajednice. Dr. Šogorić naglasila je kako na razini Svjetske zdravstvene organizacije danas postoje neosporni znanstveni dokazi  o tome kako ulaganje u rani razvoj djece utječe na cjelokupni razvoj i zdravlje pojedinca kroz život pa tako i na zdravlje čitavih generacija.  Istraživanja pokazuju da je posebno  važno nastojati izjednačiti nejednakosti u zdravlju uvjetovane različitim socijalnim prilikama u obiteljima u kojima se djeca rađaju i rastu jer s se tako društvenim utjecajem i solidarnošću zajednice podiže razina zaštite i osigurava veće pravo na zdravlje čitave populacije. Dokazi  istraživanja svjetskih razmjera također pokazuju da se  najsnažnija podrška ranom razvoju djece može se ostvariti kroz osnaživanje  obitelji . Obitelj dokazano ima najmoćniji utjecaj na svako dijete.  Najviše  na rani razvoj djece utječe opće zdravlje, a posebno  mentalno zdravlje  majke. Stoga zajednice koje osiguravaju različite oblike stručne podrške mladim obiteljima, majkama, i djeci najuspješnije mogu sačuvati svoje stanovništvo u rizicima današnjice.  Moderne obitelji  zapadne civilizacije mijenjaju svoju strukturu, sve češće su to jedno roditeljske obitelji i obitelji bez podrške šire obitelji (djedova, baka…). Utoliko je važnije postojanje snažnih  zaštitnih programa zajednice za pružanje podrške svakoj obitelji kako bi obitelj bila  funkcionalna za dijete/cu koja u njoj odrastaju.  Osim direktne podrške obiteljima u specijaliziranim centrima u zajednici , zaštitu djeci, drugi po redu najbolje osiguravaju  društveni/lokalni programi , prvenstveno oni u predškolskim ustanovama koji pružaju višesatnu stručnu i zaštitnu funkciju za dijete u odsustvu obitelji.  Nakon svega navedenog značajni su programi za kvalitetno organizirano slobodno vrijeme djece koji moraju biti adekvatno dozirani  i ne mogu ili ne bi trebali potpuno okupirati dječje vrijeme odnosno oduzeti vrijeme koje je važno za boravak u obitelji i/ili zamijeniti  roditeljski odgoj.

Zdravi grad Poreč  i nakon 25 godina djelovanja, i  lokalno i u HMZG,   ističe se kao projekt  koji s jasnom vizijom , stručnim pristupom  i lokalnim nad standardima stabilno ide putem utemeljenih svjetskih spoznaja  te koristi znanja, vlastite snage i mogućnosti za zaštitu zdravlja Porečana.

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email