NEWS

UKINUTO PRAVILO O VELIČINI PUTNE PRTLJAGE KOJA SE UNOSI U KABINU ZRAKOPLOVA

09.05.2008. 00:00; ; Početna / Obavijesti / UKINUTO PRAVILO O VELIČINI PUTNE PRTLJAGE KOJA SE UNOSI U KABINU ZRAKOPLOVA

Europska Komisija je 22. travnja 2008. godine u potpunosti ukinula uvođenje odredbe o maksimalnoj veličini ručne prtljage koja se unosi u kabinu zrakoplova. Stoga se, zbog ujednačenosti mjera zaštite zračnog prometa, i u RH ukida i primjena odredbe Dodatka W Nacionalnog programa zaštite zračnog prometa o ograničenju maksimalnih dimenzija jednog komada ručne prtljage na 56 cm x 45 cm x 25 cm.
Sukladno tome, zrakoplovni prijevoznici će i nadalje odlučivati o dimenzijama ručne prtljage koju putnik može unijeti u kabinu zrakoplova o čemu se putnik treba informirati pri kupnji zrakoplovne karte.
Prvobitno je bilo planirano da se od 17. svibnja 2007. godine ograniči veličina kovčega/ručne prtljage koju putnik može unositi u putničku kabinu zrakoplova na svim aerodromima u RH, EU, Norveškoj, Islandu i Švicarskoj.
Međutim, smatrajući kako je potrebno više vremena za razmatranje prednosti i nedostataka takve odluke, posebno vezano uz sigurnosti zračnog prometa i komfora putnika, Europska komisija je 20. travnja 2007. godine odlučila odgoditi uvođenje pravila o maksimalnoj veličini ručne prtljage koja se unosi u kabinu zrakoplova do svibnja 2008. godine.

Marina Halužan,
Glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Print Friendly, PDF & Email