NEWS
VALFRESCO 10/23S

Ugostitelji se šire, a Grad šuti

gradsko-vijece230715
Gradsko vijeće srpanj 2015.
26.07.2016. 08:51; ; Početna / Gospodarstvo / Ugostitelji se šire, a Grad šuti

piše: Elio Velan, Glas Istre

Na posljednjoj sjednici porečkog Gradskog vijeća vijećnik Fabrizio Picco, član vladajućeg IDS-a, pročitao je potresno pismo građanina Poreča Nikole Prenke, prisutnog na zasjedanju, koji se žalio što gradske vlasti, kako sam kaže, dosad nisu učinkovito spriječile širenje jedne ugostiteljske terase na prilaz njegovu poslovnom objektu. Oko toga se s vlasnikom ugostiteljskog objekta svađa već 25 godina. Izvještavali smo s te sjednice i izvještaj završili podatkom da na ovaj apel nije stigao nikakav službeni odgovor gradskih vlasti. Prenka u pismu govori o maltretiranju i teroriziranju, govori o 25 godina frustrirajućih pokušaja da se stanje dotične terase dovede u red sukladno zakonima koji reguliraju iskorištavanje javnih površina.
Pitam se u kojoj mjeri i na koji način se novinar mora pozabaviti tim i sličnim pitanjima.
Nedavno je kolega, opet u Poreču, u nekoliko navrata pisao o bespravnoj ugostiteljskoj terasi koja je podignuta na porečkoj rivi. Unatoč ukazanim činjenicama o bezakonju, terasa danas radi – novinar je obavio svoj posao ali bez rezultata.
Govorimo o slučajevima u kojima je jasna kao suza grobna tišina institucija koje su nadležne takve stvari rješavati. Političari su dobili glasove birača, odgovorni su pred narodom, ali izgleda da i ta jednostavna činjenica ne drži vodu.
Amblematičan je dio pisma koji je, ponavljam, pročitan na Gradskom vijeću za vrijeme vijećničkih pitanja izvršnoj vlasti.
“Jedan je redar ušao u lokal te ga je (vlasnika lokala) upozorio da makne terasu jer je ne smije postavljati ispred mene, jer kršenjem zakona i lokal će mu zatvoriti, a ne samo terasu oduzeti. Vlasnik mu je na to rekao da njemu tih pet kvadratnih metara trebaju”, piše Prenka. Pomaka ili odustajanja od spornih kvadratnih metara nije bilo. Sad, nakon što je pismo pročitano, trebalo je po nekoj užanci zdravog razuma uslijediti odgovor.
Grad je trebao, po našem skromnom sudu, jasno odgovoriti ili da Prenka izmišlja i da je sve po zakonu ili pak da je nezakonito ponašanje činjenica i da će shodno zakonu uslijediti sankcije sve do povrata ugostiteljske terase u dopuštene okvire.

‘Trećeg odgovora nema ili, ako hoćete, treći je odgovor šutnja zbog koje ovo i pišem. Treba dodati: novinarstvo se ne bi trebalo baviti privatnim svađama, u djelokrug rada novinara spadaju slučajevi koji imaju relevantne socijalne, kulturne i političke implikacije. Kad takvo pismo stigne pred gradske vijećnike, onda je to vrhunac svrsishodnosti novinarskog poziva informiranja javnosti. Pa neka se javnost time pozabavi na sljedećim izborima.

Elio Velan, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
IRONMAN S-23