NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Učenici Glazbene škole: Osvojili sve što se osvojiti dalo!

23.05.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / Učenici Glazbene škole: Osvojili sve što se osvojiti dalo!
61GO138189.jpg

"Prošli tjedan bio je zasigurno najplodniji u povijesti naše škole, budući da su se paralelno odvijala četiri međunarodna natjecanja na kojima je nastupalo 15 učenika, koje je pripremalo osam učitelja. Pojedini učenici sudjelovali su i na dva natjecanja pa su ukupno osvojili 18 nagrada i dvije posebne – Anamaria Bilandžić za najbolju izvedbu hrvatskog skladatelja te Kristian Keil specijalnu novčanu nagradu EPTA-e (European Piano Teachers Association). Njih dvoje su, također, apsolutni pobjednici u svojim kategorijama«, izjavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstojnica Osnovne glazbene škole Sanja Radetić Fatorić. Bila je to prigoda i da im v. d. ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Irides Zović čestita i obeća podršku.

Nagrade su došle u prave ruke, jer učenici su se sa svojim mentorima zdušno pripremali duže vrijeme – tijekom proljetnih praznika i vikendom teže je bilo naći praznu učionicu nego za vrijeme redovne nastave.

Na 4. međunarodno natjecanje mladih pijanista »Zlatko Grgošević« iz porečke je škole otišlo troje učenika i svi su se vratili s nagradama. Kristian Keil, kojeg je pripremao Jerko Crljenko, u svojoj je B kategoriji osvojio prvu nagradu i posebnu novčanu nagradi EPTA-e. Njegove kolegice iz područne škole u Vrsaru, sestre Anamaria i Maria Bilandžić koje je pripremala Suzana Ursić, osvojile su u C kategoriji treću nagradu, a Anamaria još i specijalnu nagradu Ocjenjivačkog suda za najbolju izvedbu hrvatskog skladatelja.

Na jakom, 3. međunarodnom natjecanju gitarista u Goriziji porečku školu predstavljale su Dora Krsnik i Stephanie Stelko, koje je pripremao Ante Radnić. Obje su bile među najmlađim natjecateljima, a budući da su se nadmetale u trećoj kategoriji, sa srednjoškolcima, dobile su priznanje za sudjelovanje. No, zato su se vratile s nagradama s 11. međunarodnog natjecanja malih glazbenika Jadrana »Daleki akordi«, gdje su u svojoj C kategoriji osvojile treće mjesto. Na ovom se splitskom natjecanju nadmetalo 11 učenika. U disciplini gitara A kategorija Dora Gašparini iz vrsarskog odjela škole (učiteljica Sandra Šustereiter) osvojila je prvu, a Borna Bulić iz Poreča (učitelj Ante Radnić) treću nagradu. U B kategoriji je Kristina Brčić (nastavnik Vlado Brzović) osvojila drugu nagradu. U disciplini glasovir A kategorija Kristian Keil (učitelj Jerko Crljenko) osvojio je prvu nagradu i proglašen je apsolutnim pobjednikom ne samo u svojoj kategoriji, već i cijelog natjecanja. To mu je donijelo veliku skulpturu »Daleki akordi« i novčanu nagradu. U istoj disciplini je Laura Brečević (učiteljica Aleksandra Orbanić) osvojila treću nagradu. U B kategoriji je Anamaria Bilandžić osvojila prvu nagradu te je također proglašena apsolutnom pobjednicom u svojoj kategoriji. Njena sestra Maria Bilandžić u C kategoriji osvojila je prvu nagradu, kao i Filip Tomaško (učiteljica Sanja Radetić Fatorić), dok je Karla Fatorić, s istom mentoricom, osvojila drugu nagradu.

U Murskoj Soboti u Sloveniji, na 2. međunarodnom natjecanju harmonikaša porečku je školu predstavljalo četiri učenika – Danijel Bijelić, Elvin Radešić, Marijan Dežić i Viktor Ivančić. Pripremale su ih Ana Šterpin i Sanja Radetić Fatorić, a svi su se vratili s trećim nagradama.

– Bio je to naporan, ali vrlo vrijedan tjedan – neki su se učenici nadmetali na dva natjecanja pa smo »trčali« od Splita do Zagreba da bismo stigli na vrijeme. Naši učenici Keil i Bilandžić, kao apsolutni pobjednici u svojim kategorijama, bili su određeni za završne nastupe i u Splitu i u Zagrebu pa su, da bismo stigli, u Splitu pomaknuli vrijeme koncerta. Tako smo u Splitu nastupali u 13.30 sati, a navečer u Zagrebu, ispričao je Jerko Crljenko. Iako je teško bilo koga izdvojiti, njihovi nastavnici vele da ipak pozdravljaju one najmlađe, koji su prvi put nastupali i odmah se vratili s nekom nagradom, a među njima i osmogodišnju Lauru Brečević. Mnogi kolege profesori čestitali su porečkim mentorima i tražili note po kojima rade s djecom, a pohvalili su i ih i članovi ocjenjivačkih sudova.

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email