NEWS
HALF – s

Učenici srednje škole Mate Balote Poreč posjetili Južni Tirol u sklopu Erasmus projekta “Europe is what it eats”.

313407579_567625868699375_2078730800371269597_n
04.11.2022. 20:15; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Učenici srednje škole Mate Balote Poreč posjetili Južni Tirol u sklopu Erasmus projekta “Europe is what it eats”.

Osim učenika naše škole u projektu sudjeluju još četiri poljoprivredne škole Austrijskog grada St. Floriana, Češkog Tabora, Njemačkog Auricha te Talijanskog Auera. Tijekom mobilnosti učenici su se upoznali sa poljoprivrednom proizvodnjom Južnog Tirola i lokalnom gastronomijom, a bili su smješteni u gradu Meranu.

Aktivnosti su počele u ponedjeljak vožnjom biciklima 64 kilometra kroz nepregledne voćnjake jabuka od Malsa kroz Vintschgau natrag do Merana. Tijekom ove duge vožnje stali smo dva puta obići lokalnu farmu koja se bavi uzgojem i preradom jabuka i proizvodnjom senfa te poljoprivrednu zadrugu “Juval” koja pakira godišnje 50.000 tona ekološki uzgojenih jabuka svojih članova u modernom gotovo potpuno robotiziranom pogonu.

U utorak smo obišli farmu “Schiefer” u blizini Merana koja se bavi uzgojem pastrva te sudjeluje u lokalnom programu očuvanja zaštićene vrste pastrve specifične za taj kraj. Popodne smo obišli dvorac Trautmansdorf i njegov impresivni botanički vrt kroz koji je tijekom svog oporavka od bolesti šetala i Austrijska carica Sissi.
U srijedu su nas domaćini odveli na ledenjak Schnals na 3200 m nadmorske visine gdje smo uživali u pogledu, grudali se i poslušali predavanje o problemu sve bržeg topljenja Alpskih ledenjaka koje su nam održali stručnjaci iz Euraca. Taj dan ručali smo na lokalnoj farmi koja je stara čak 700 godina te smo se upoznali sa agroturizmom u Južnom Tirolu.


Četvratk smo proveli kod naših domaćina u poljoprivrednoj školi u Aueru gdje smo zajedno kuhali večeru koja se sastojala od tradicionalnih Tirolskih jela. U petak smo imali radno jutro u kojem su učenici izrađivali materijale za web stranicu projekta te smo popodne obišli grad Brixen. Navečer smo iskusili staru Tirolsku tradiciju ” Törggelen”. Prvo smo pješačili stazom kestena kroz slikoviti ruralni prostor do tradicionalne gostionice “Haiderhof” u kojoj smo zatim večerali tradicionalna jela nakon čega su slijedile krapfen – tipična Tirolska slastica i za završetak večeri pečeni kesteni.

Naš tjedan u Meranu bio je pun novih iskustava i prijateljstava a dah su nam stalno oduzimale Alpe svaki put kada bi digli pogled. Sada se radujemo posjetu Njemačkoj u ožujku i dolasku naših prijatelja iz cijele Europe u svibnju. Učenici su svoja iskustva snimali te izrađujemo video koji će dočarati naša iskustva.

 

Mirela Marković, SŠ Mate Balote

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email