NEWS
LUTRIJA T

Učenici škole TUŠ A. Štifanića Poreč posjetili su Košambru kako bi obilježili Dan planeta Zemlje

342908600_622875626371232_3354294858481531474_n
24.04.2023. 13:26; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Učenici škole TUŠ A. Štifanića Poreč posjetili su Košambru kako bi obilježili Dan planeta Zemlje
Učenici škole TUŠ A. Štifanića Poreč posjetili su Košambru, porečku građevinu za gospodarenje otpadom, kako bi obilježili Dan planeta Zemlje, 22. travnja, i educirali se o pravilnom odvajanju i zbrinjavanju otpada. Oko 30 učenika iz svih razrednih odjeljenja sudjelovalo je u posjetu.
 
Gospodarenje otpadom je jedna od najaktualnijih ekoloških tema današnjice, a posjet Košambri omogućio je učenicima da se educiraju o važnosti pravilnog odvajanja i zbrinjavanja otpada kao korisne sirovine koja omogućuje recikliranje i ponovnu uporabu. Pravilnim postupanjem s otpadom najveći dio odbačenih stvari može se ponovno upotrijebiti, a time se smanjuje količina otpada koja završava na odlagalištima. Uz to, gospodarenje otpadom je važan segment zaštite okoliša, a pravilno postupanje s otpadom je obaveza svih gradova u Hrvatskoj.
 
“Košambra je opremljena spremnicima za odvajanje oko 80 vrsta otpada. U sklopu ovog prostora nalazi se reciklažno dvorište, skladište otpada, ulazno-izlazna zona s kolnom vagom za vaganje otpada, laguna za prikupljanje procijedne vode, laguna za prikupljanje oborinske vode, plinska stanica s bakljom, spremnik za gorivo s nadstrešnicom, infrastruktura, rasvjeta odlagališta, pretovarna stanica te plato za pranje vozila i perilište kotača.
 
Učenici su tako mogli vidjeti kontejnere za odvajanje otpada, i to posebno za glomazni otpad, staklo, plastiku, tekstil, elektronički otpad itd.
Predstavnici razreda prenijet će svojim razrednim kolegama ono što su saznali, kako bi na taj način osvješćivali i druge o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada jer se reciklirani otpad ponovno koristi, npr. kao namještaj, novi papir, novo staklo, odjeća, gorivo ili industrijsko ulje itd.”
“Veliko hvala porečkom komunalnom poduzeću Usluga te djelatnicima Elvinu Ferencu i Nebojši Zrinščaku na organiziranom vođenju” naglasili su iz škole.
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email