NEWS

Učenici porečke Talijanske osnovne škole posjetili Aleju glagoljaša

IMG-d3491ad240c54af2cc7575f0539a504c-V
31.10.2019. 13:15; Učitavanja: 98; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Učenici porečke Talijanske osnovne škole posjetili Aleju glagoljaša

Povodom „Mjeseca hrvatske knjige“, učenici viših razreda Talijanske osnovne škole „Bernardo Parentin“ uputili su se 28. listopada na terensku nastavu „Alejom glagoljaša“, putevima svećenika koji su se služili glagoljicom i staroslavenskim jezikom u crkvenim obredima od davnog 9. stoljeća.
Upravo zahvaljujući glagoljašima Hrvati su jedini narod na svijetu koji je imao skoro tisuću godina liturgiju na narodnom jeziku. Bili su prvi koji su tiskali liturgijske knjige glagoljicom, a time i prvi koji su načinili odljeve glagoljičkih slova.
Budući da su hrvatske inkunabule tiskane i latinicom, Hrvati su jedini narod koji ima inkunabule tiskane na dvama pismima. U Hrvatskoj, koja je po broju inkunabula druga u slavenskim zemljama (poslije Češke), tiskano je devet inkunabula, od čega je pet tiskano glagoljicom.
Upravo su to neki od razloga zbog kojih su se učenici uputili u podnožje Roča.

Željeli su saznati nešto više o nastanku glagoljice, njezinu značaju kao i prostorima na kojima se ona najviše njegovala. Učenici su iznosili svoje unaprijed pripremljene radove dok su slijedili glagoljaške puteve uz pratnju prekrasnog jesenskog vremena.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
HALF 2020-S2
DSG 2020 -S