NEWS
VALAMAR-S-sezona

Učenici Osn. škole Joakima Rakovca Sv. Lovreč obilježili Dane hrvatskoga jezika

276107098_4991553834257069_6720510410481652054_n
21.03.2022. 23:27; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Učenici Osn. škole Joakima Rakovca Sv. Lovreč obilježili Dane hrvatskoga jezika
Dane hrvatskoga jezika, od 13.-17. ožujka, obilježili su učenici 6. razreda razrednim projektom „Hrvatska povijesna pisma“, zajedno s učiteljicom hrvatskoga jezika Leonidom Fabris u suradnji s knjižničarkom Ludmilom Pauletić. Važno je napomenuti da se istovremeno ove godine obilježava i Godina Marka Marulića, hrvatskog književnika i oca hrvatske književnosti.
 
Na satu hrvatskoga jezika učenici su se upoznali s početcima hrvatske pismenosti. Na temelju sačuvanih pisanih spomenika možemo reći kako je hrvatski narod u srednjem vijeku bio trojezičan i tropismen, odnosno služio se trima jezicima: latinskim, staroslavenskim i starohrvatskim/ hrvatskim, a pisao je trima pismima: glagoljicom, latinicom i hrvatskom ćirilicom (bosančicom).
 
Učenici su na satu hrvatskoga jezika različitim aktivnostima u radionicama izrađivali i ukrašavali glagoljična slova, pisali glagoljicom, izrađivali plakate, izrađivali medaljone od glinamola s inicijalima na glagoljici i odigrali zanimljivu društvenu igru Memory s glagoljičnim i latiničnim slovima a zainteresirani učenici su mogli čitati knjigu u stripu Ćiril i Metod – životopis autora glagoljice. Knjižničarka je učenicima pripremila prezentaciju o povijesti glagoljice i trima hrvatskim pismima.
 
Kroz radionice, učenici su razvijali svoju kreativnost, maštovitost, suradnju i zajedništvo te su uzajamno pomagali jedni drugima i razvijali suradničko učenje.
Projekt je uspješno ostvaren, učenici su bili zainteresirani, aktivni u radu i nadasve motivirani.
Izložba kreativnih radova učenika postavljena je u holu škole kod ulaza u knjižnicu.
 
 
Napisala: Leonida Fabris, prof. HJ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email