NEWS

Učenici 4. a razreda OŠ Poreč, s učiteljicom Marijom Matasović ugostili su književnika Tomislava Milohanića radi njegovanja i očuvanja domaće beside

IMG_20220228_091143
05.03.2022. 08:54; ; Početna / Kultura / Učenici 4. a razreda OŠ Poreč, s učiteljicom Marijom Matasović ugostili su književnika Tomislava Milohanića radi njegovanja i očuvanja domaće beside

Povodom Međunarodnog dana materinskoga jezika učenici 4. a razreda, zajedno s učiteljicom Marijom Matasović iz OŠ Poreč, ugostili su književnika Tomislava Milohanića radi njegovanja i očuvanja domaće beside.

Književnik Tomislav Milohanić piše na hrvatskom standardnom jeziku i na čakavskom narječju, a naš je susret bio posvećen čakavskom narječju, materinskom jeziku našeg gosta i pojedinih učenika našega razreda.        

Učenica je Lana Hasanagić odradila s književnikom intervju. Tako smo, između ostaloga, saznali kada je književnik napisao svoju prvu pjesmu i što mu je bila motivacija. Doznavši gdje je književnik rođen, čuli smo pjesmu Rapaveja koja je i uglazbljena. Učenici su zajedno s književnikom krasnoslovili pojedine stihove.

Njegujući svoj materinski jezik, pojedinci su pročitali književnikove pjesme koje su im se posebno svidjele. Učenik Leni Šker pročitao je pjesmu Suncizahod, a Diego Fabreti pjesmu Domaća grota. Učenica je Sara Ella Millos razveselila književnika svojom pjesmom o Istri u kojoj iskazuje ljubav zavičaju u kojem živi. Pjesnik je pročitao još nekoliko pjesama na čakavskom narječju uz pojašnjenje pojedinih riječi i odgovarao na brojna učenička pitanja.

Na kraju susreta s književnikom učenica je Tipi Pisačić ugodno iznenadila gosta krasnoslovljenjem njegove pjesme Zašto se ni uženija s kojom će sudjelovati na ovogodišnjem županijskom natjecanju LiDraNo.

Druženje s našim sumještaninom prošlo je u veselom i edukativnom ozračju. Susret je završio uz stihove pjesme Rapaveja i uz poruku da uvijek budemo sretni i veseli.

„ Rapaveja! Rapaveja!

U tebi ima vajk veseja.“

 

Piše: Marija Matasović, učiteljica razredne nastave, Osnovna škola Poreč, Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email