Predviđanja za turizam u Europi na osnovu kretanja Njemačkog turističkog tržišta

272973234_10166140799330274_4332603339536959381_n
foto: Valamar
05.03.2022. 00:01; ; Početna / Gospodarstvo / Predviđanja za turizam u Europi na osnovu kretanja Njemačkog turističkog tržišta

piše: Jerko Sladoljev
Najkvalitetniji barometar za potražnju u turizmu kad je u pitanju Hrvatska  je oduvijek  slika potražnje iz Njemačke. Njemačka je u biti turistička velesila koja je određivala rast ili pad  potražnje svake dosadašnje sezone. Do prije rata u Ukrajini veliki dio europskih zemalja  popuštao je svoja ograničenja putovanja, a u Njemačkoj su sva dalekosežna ograničenja trebala biti ukinuta do sredine ožujka.

Europski turoperatori, turističke agencije i hotelijeri nadaju se  još uvijek dobrom ljetu. No  rat u Ukrajini  stvorio je stanovite dvojbe u optimizam.

Većina stručnjaka iz Njemačke ne vjeruje će se postići rezultate prije krize  do 2023. godine.

Iako je teško predviđati kako i u kojoj mjeri će  rat utjecati na ponašanje ljudi pri rezervacijama nakon dvije godine stanke zbog korone, želja za putovanjima je izgleda jača od strahovanja. Nijemci  imaju veliku želju za putovanjima i prema sadašnjim znakovima vrlo se brzo približavamo tim brojkama. Iako se  rezervacije  vrše  sve  više na kratkoročnoj osnovi kao odgovor na ukidanje korona ograničenja, ima ih i podosta na dugoročnijoj osnovi.

Prema istraživanju, u trećoj godini pandemije korone više od 57 % Nijemaca odlučilo je ove godine ići na godišnji odmor. Prošle godine ta je vrijednost bila gotovo četvrtina stanovništva.

Ova će  godina nesumnjivo, iz današnje perspektive, ponoviti dobru potražnju , ali još uvijek se  ne očekuju  brojke prije 2020.

Kamping industrija već ove godine očekuje da će broj noćenja biti na razini prije korone. Tijekom pandemije industrija je imala koristi od povećane potražnje za kampiranjem, za koji se smatralo da ima manje kontakata, te je unatoč padu relativno dobro prošlo prve dvije godine pandemije.

Prema turoperatorima, turiste u inozemstvu trenutno uglavnom privlače klasične destinacije na Mediteranu, poput Španjolske, Turske, Grčke,

Zbog pandemije je Međunarodna turistička burza (ITB) u Berlinu i ove godine otkazana kao događaj u živo. Trodnevna “ITB Berlin Convention” počet će online 8. ožujka.

No treba reći da se okvirni uvjeti za turizam ponovno  poboljšavaju. Sve više zemalja ukida opsežna ograničenja putovanja ili to planira učiniti u bliskoj budućnosti.

Dobro je da i njemački turistički eksperti nisu pesimisti i vjeruju da  sukob na vratima Europe neće naročito utjecati na ponašanje njemačkih građana pri rezervacijama.

ADAC poručuje da su razlozi za odustajanje od putovanja u slučaju rata potpuno razumljivi, osiguranja nema. Rat, građanski rat, ratni događaji i građanski nemiri u zemlji obično nisu osigurani slučajevi. Prema riječima stručnjaka ADAC-a, osiguranje od otkaza putovanja pokriva samo razloge koji se odnose na osobu. Na primjer, rizici kao što su bolest ili smrt.

Na kraju ostaje nam da vjerujemo kako ipak neće doći do takve eskalacije koja bi bila  opća prijetnja putovanjima.

Print Friendly, PDF & Email