Učenice Umjetničke škole Poreč osvojile prve nagrade na 58. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa – regionalnom natjecanju u Imotskom u disciplini flaute

Fotografija - flautisti - regionalno
03.03.2020. 08:49; ; Početna / Kultura / Učenice Umjetničke škole Poreč osvojile prve nagrade na 58. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa – regionalnom natjecanju u Imotskom u disciplini flaute

U glazbenoj školi „Dr. fra Ivan Glibotić“ u Imotskom održano je 58. regionalno hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u disciplini puhači, od 29. 2. do 01. 3. 2020.

Umjetničku školu Poreč predstavile su tri učenice flaute:

  • Eva Palman, učenica 2. razreda u I. kategoriji osvojila je I. nagradu sa 92,13 bodova. Evu je pripremala učiteljica savjetnica Samanta Stell.
  • Chiara Petretti, učenica 2. razreda u I. kategoriji osvojila je I. nagradu sa 90,50 bodova. Chiaru je pripremala učiteljica savjetnica Samanta Stell.
  • Ava Asia Kanceljak, učenica 3. razreda u kategoriji I. osvojila je II. nagradu sa 89,75 bodova. Avu je pripremala učiteljica Anamarija Škara Youens.

Učenice je uz klavirsku pratnju podržala sjajna korepetitorica profesorica klavira Antonella Picinić i veliko joj hvala.

            Eva i Chiara svojim su sjajnim nastupom postigle 1. nagradu i pravo nastupa na Državnom natjecanju gdje će se natjecati u finalu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dakle, Evi i Chiari predstoji još četiri tjedna intezivnih priprema zajedno sa njenom sjajnom učiteljicom savjetnicom Samantom Stell. Učenicama Evi i Chiari ovo je ujedno prvo natjecanje u kojem su sudjelovale, što čini ovaj uspjeh još većim.

Učenica Ava Asia Kanceljak već je nagrađena na međunarodnom natjecanju Daleki akordi u Splitu te smo ponosni i na osvojenu drugu nagradu i visok broj osvojenih bodova. Važno je napomenuti da učenica Ava Asia Kanceljak sudjeluje na svim važnim koncertima Škole te svojim nastupima oduševljava sve prisutne.

Ocjenjivački sud regionalnog natjecanja, izabran iz reda istaknutih pedagoga za discipline flaute, klarineta, saksofona, oboe i fagota, činili su predsjednica Renata Penezić, te članovi Branko Mihanović, Bruno Philip, Nikola Fabijanić i Mykhaylo Kraynyk.

             Na natjecanje u navedenim disciplinama prijavilo se 100 učenika osnovnih, srednjih glazbenih škola te Akademije iz gotovo svih glazbenih škola u regiji jug: Šibenik, Split, Sinj, Omiš, Imotski, Makarska, Zadar, Dubrovnik, Metković, Delnice, Poreč, Biograd na Moru, Rijeka, Korčula, Drniš i Vela Luka. Pojedinačno drvenih puhača kako slijedi nastupalo je: 33 flaute,  10 klarineta, 15 saksofona i  11 oboa.

Učiteljica Samanta Stell i Anamarija Škara Youens kontinuirano nastupaju sa svojim učenicima, postižu izuzetne uspjehe i posebno su zaslužne za razvoj puhačkog odjela u Poreču. Uvijek iznova otkrivaju nove talente, te ih razvijaju i jako puno rade sa učenicima. Uspjeh Eve, Chiare, Ave Asie veliko su priznanje i poticaj za daljnji rad. Izuzetno smo ponosni na sudjelovanje i osvojene nagrade Eve, Chiare i Ave Asie koje su bile ne samo jedine predstavnice porečke glazbene škole već i jedine predstavnice Istarske županije u disciplini flaute.

Nevjerojatno je koliko su u posljednje vrijeme u intenzivnim pripremama učenice napredovale, što se vidjelo na nizu koncerata podrške i na samom natjecanju, a što je jako važno u razvoju svakog glazbenika. Posebno treba pohvaliti što su Eva i Chiara tek drugi razred osnovne glazbene škole i među mlađima u svojoj kategoriji.

Naravno, ovakvi rezultati mogući su uz darovitost samo uz puno, puno predanog rada i uz iznimnu podršku i divnu suradnju roditelja, učitelja i ravnatelja Osnovne škole Joakima Rakovca Sveti Lovreč, Talijanske osnovne škole Bernardo Parentin Poreč i Osnovne škole Finida. Ovom putem od srca svima hvala i iskrene čestitke!

 

Sanjica Sara Radetić, mag.mus.

Print Friendly, PDF & Email