NEWS

U Zavičajnom muzeju Poreštine znanstveni skup Istarski povijesni biennale

istarski-bienale
20.05.2019. 14:04; ; Početna / Kultura / U Zavičajnom muzeju Poreštine znanstveni skup Istarski povijesni biennale

Od 23. do 25. svibnja u Zavičajnom muzeju Poreštine održat će se deveti po redu međunarodni znanstveni skup Istarski povijesni biennale s temom  „Emotio, affectus, sensus…: o osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru“. Riječ o jednom od rijetkih skupova u regiji koji se bavi temama iz povijesti svakodnevice, a održava se bienalno od 2003. godine u organizaciji Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – Filozofskog fakulteta i Državnog arhiva u Pazinu.
Osjećaji i emocije, premda na prvi pogled neopipljivi, itekako su prisutni u svakodnevnom ljudskom djelovanju, ne samo danas nego i u prošlosti. Emocije su u prošlosti dugo vremena bile zanemarene te se tek posljednjih desetak godina i o njima progovara iz historiografskog gledišta. U tom smislu i ovogodišnji povijesni biennale nastoji spomenutu temu afirmirati u domaćoj historiografiji, posebice onoj koja proučava jadranski prostor. Dvadeset izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije tijekom tri dana raspravljat će o emocijama i osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru, prvenstveno u razdoblju srednjeg i ranog novog vijeka, ali i početkom 20. st.
Prilikom otvorenja javnosti će se predstaviti zbornik radova s prošloga skupa pod nazivom „Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru“, a predstavit će ga dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, dr. sc. Danijela Doblanović Šuran i prof. Gaetano Benčić.
Skup i zbornik financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Poreč, gradovi i općine Istarske županije a odvija se u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine. Ulaz je slobodan.

Više o skupu i programu: http://muzejporec.hr/hr/projekti/istarski-povijesni-biennale/

Print Friendly, PDF & Email