NEWS
Laguna Ironman 800

U Vrsaru “Stari samanj pod kaštelom” 18. i 19. rujna

samanj 9_2019-19_L
15.09.2022. 23:04; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Vrsaru “Stari samanj pod kaštelom” 18. i 19. rujna

U nedjelju 18. i ponedjeljak 19. rujna 2022. godine na trgu i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara održat će se jedanaesti po redu Stari samanj pod kaštelom. Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će starim gradom zavladati ugođaj života iz doba Vrsarske grofovije.

Stari samanj započet će u nedjelju u 18.00 sati na trgu ispred crvke sv. Martina i vrsarskog kaštela i u okolnim ulicama gdje će posjetitelji moći obići štandove s istarskim autohtonim proizvodima i suvenirima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, domaćih radinosti i obrta. Za gastronomsku ponudu autohtonih istarskih jela i domaćih vina pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar koja će pripremiti pljukance po starinski. Najmlađi posjetitelji sajma moći će se zabaviti u dječjem kutku s udrugom „Birikina“ od 18 do 20 sati. U nedjelju će posjetitelji moći zapjevati sa zborom Zajednice Talijana „La Contrada“, a kasnije i zaplesati uz folklorno društvo Pazin, zabaviti se uz glazbeni program Tu & tamo banda i benda Žurnada i očarati vatrenim nastupom USB-a Poreč.

Stari samanj se nastavlja u ponedjeljak popodne u starogradskoj jezgri Vrsara gdje će posjetitelje dočekati glumci Istra Inspirita, dječji kutak s radionicama Udruge Birikina i zabavni program s glazbenim veteranima Starog samnja Tu & tamo band i Žurnada band.

Glumci Istra Inspirita će u ponedjeljak s početkom u 19 sati svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu „Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini  kada je izdan prvi Vrsarski statut. Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali su porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Prema pisanim pravilima Statuta kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskih vrata na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj se pekao kruh s pečatom kvalitete, kontrolirala se kvaliteta vina, te su na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavani oni koji bi prekršili određene odredbe Statuta. Neke od odredbi će biti oživljene tijekom manifestacije.  

Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara. Statut je pridonio i razvoju Vrsara, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti koje su bile prisutne u tadašnjoj Istri. Sve specifičnosti života u Vrsarskoj grofoviji nastojat će se predstaviti kroz Stari samanj čiji je program realiziran u organizaciji Udruge ugostitelja Vrsar i Turističke zajednice općine Vrsar u suradnji s Istra Inspirit-om.

 

Info na https://infovrsar.com/dogadanja/kalendar-dogadanja/stari-samanj-pod-kastelom/

Facebook  https://www.facebook.com/VrsarIstria

INSTAGRAM https://www.instagram.com/vrsarinspires/

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email