NEWS
HALF MARATON S

U Vižinadi obilježen Dan Općine i blagdan Sv. Jeronima, otvoren novi vrtić i jaslice

120602537_3383013321777803_6444091588503729369_n
30.09.2020. 23:17; ; Početna / Slider / U Vižinadi obilježen Dan Općine i blagdan Sv. Jeronima, otvoren novi vrtić i jaslice
U Vižinadi se danas slavio Dan Općine i blagdan Sv. Jeronima, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, a upriličeno je i otvorenje novog vrtića s jaslicama, čija je izgradnja krenula prije godinu dana.
 
Unatoč pandemiji i svim preprekama koje je donijela, u predviđenim je rokovima realiziran ovaj najveći projekt u povijesti Općine Vižinada, vrijedan više od 11 milijuna kuna.
 
Otvorenju vrtića prethodila je svečana sjednica Općinskog vijeća u Zajednici Talijana, koju je pred brojnim uglednim gostima, među kojima su bili istarski (grado)načelnici i saborska zastupnica Sanja Radolović, predvodila predsjednica vijeća Neda Šainčić Pilato.
Ondje su proglašeni ovogodišnji dobitnici priznanja povodom Dana općine.
Pa su tako zbog iznimnih zasluga zahvalnice dobili Maja Šimonović Cvitko, vlasnik agroturizma Selo Mekiš Moreno Mekiš i ravnateljica Dječjeg vrtića “Radost” Poreč, Divna Radola. Djeca su se pobrinula za prigodni program za sve prisutne.
 
Vrtić je financiran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (85%) i proračuna Republike Hrvatske (15%) iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. (tip operacije 7.4.1) te sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Više od 50 mališana u vrtić je krenulo početkom rujna.
 
Prošle godine Vižinada je dobila prestižnu titulu Općine prijatelja djece, koju dodjeljuje Savez društava Naša djeca Hrvatske pod pokroviteljstvom UNICEF-a za poticanje uvjeta u ostvarivanju prava djece.
 
„ I upravo je naš novi dječji vrtić kruna cijelog tog projekta. Prije godinu dana položili smo kamen temeljac i simboličnu vremensku kapsulu, a danas ga svečano otvaramo. Od europskih projekata možemo istaknuti projekt WiFi4EU vrijednosti 15 tisuća eura putem kojeg smo na javnim prostorima u Vižinadi postavili besplatan javni bežični Internet. Uskoro započinjemo s obnovom vatrogasnog spremišta za što je dio sredstava osiguran iz Programa ruralnog razvoja putem LAG-a Sjeverna Istra.” – rekao je prilikom otvorenja vrtića načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, ističući da je ono što slijedi, i što godinama iščekuju, rekonstrukcija raskrižja županijskih cesta u središtu Vižinade.
Za taj je projekt potporu dalo Ministarstvo unutarnjih poslova u vrijednosti od 300 tisuća kuna, pa se od Županijske uprave za ceste Istarske županije očekuje i traži da početkom sljedeće godine otvori gradilište. Jer kako je naglasio načelnik, taj je projekt od velike važnosti, budući da će uvelike doprinijeti sigurnosti u prometu, kako za vozače tako i za pješake.
 
Čast da prerežu vrpcu i time simbolično “puste u rad” novi vrtić imali su, uz načelnika općine Marka Ferenca, i ravnateljicu porečkog Dječjeg vrtića Radost Divnu Radola, pod čijom kapom djeluje ovaj vrtić, još i izaslanica Predsjednika Republike zadužena za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković te ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju pri Ministarstvu poljoprivrede Goran Lipavić. U svojim govorima tijekom svečanosti prisutni su istaknuli da je Vižinada općina koja krupnim koracima grabi naprijed i neprestano napreduje, pa se kontinuirano ostvaruju značajni projekti, iznimno važni za dobrobit cijele zajednice. Mladima, naglašeno je, treba pokazati put i stvoriti uvjete da ostanu u svojoj općini živeći od svoga rada, i samo se na taj način može gledati u svjetliju i ljepšu budućnost.

Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email