NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Istra uputila apel Predsjedniku Vlade Republike Italije za uvođenjem selektivnih mjera kod prelaska granice sukladno EU kriterijima

IMG_20200929_181731
30.09.2020. 15:12; ; Početna / Politika / Istra uputila apel Predsjedniku Vlade Republike Italije za uvođenjem selektivnih mjera kod prelaska granice sukladno EU kriterijima

Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas apel predsjedniku Vlade Republike Italije, g. Giuseppeu Conteu, a na znanje i predsjednicima Autonomne Regije Friuli Venezia Giulia i Regije Veneto, g. Massimilianu Fedrigi i g. Luci Zaii, čiji sadržaj donosimo u nastavku:       

            Poštovani predsjedniče Vlade Republike Italije, 

            od pojave epidemije COVID-19, prvo u Vašoj, nama prijateljskoj zemlji, a potom i u Hrvatskoj, u Istarskoj županiji smo promptno reagirali te poduzeli sve protuepidemijske mjere kako bi širenje zaraze sveli na najmanju moguću mjeru. Kao što Vam je sigurno poznato, Stožer civilne zaštite Istarske županije prvi u Hrvatskoj je uveo restrikcije što nam je, tijekom svih ovih mjeseci, osiguralo sigurno zdravstveno okruženje, kako za naše građane, tako i za turiste. Turistička sezona je iza nas, te smo i po tom pitanju pokazali, da dobrom strategijom možemo imati iznimno mirnu i stabilnu epidemiološku situaciju, što nažalost nije bio slučaj u drugim hrvatskim županijama. Rezultat je to svih naših napora, ali i izuzetne discipline naših građana i gostiju, kao i poslovnih subjekata u pridržavanju propisanih mjera. I u nadolazećem razdoblju, ustrajat ćemo na održavanju pozitivnih pokazatelja.

 Želimo skrenuti pozornost i kako se prema pokazateljima novozaraženih i testiranih zbog bolesti COVID-19 u Istarskoj županiji sukladno EU kriterijima, Istarska županija klasificira u zelenu zonu, jer je 14-dnevna kumulativna stopa zaraženih ispod 25/100.000, a % pozitivnih u zadnjem tjednu manji od 3%. 

 U ime gore navedenog, obraćamo Vam se sa zamolbom da razmotrite mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija kako bi se ponovno omogućilo slobodno kretanje građana na relaciji susjednih, pograničnih regija. Naime, puno je naših građana koji su s povezani poslovno s Trstom i Autonomnom Regijom Friuli Venezia Giulia, te sjevernim talijanskim regijama i u te krajeve odlaze na dnevnoj bazi, a trenutna situacija im uvelike otežava putovanja.  

U iščekivanju Vašeg odgovora i poduzimanja potrebnih koraka koji će omogućiti nesmetanu dnevnu migraciju i slobodan protok građana, srdačno Vas pozdravljamo.

Print Friendly, PDF & Email