U turističkom naselju Zelena laguna gradi se elitni objekt s 84 kreveta: ulagač je tvrtka prosum čiji je vlasnik londonski Golden Ring

798hotel-zlatna.jpg
15.12.2010. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / U turističkom naselju Zelena laguna gradi se elitni objekt s 84 kreveta: ulagač je tvrtka prosum čiji je vlasnik londonski Golden Ring

Elitni hotel Zlatni prsten, s pet zvjezdica i 84 ležaja, trebao bi se uskoro početi graditi u turističkom naselju Zelena laguna. Riječ je o stranoj investiciji na oko 10 tisuća kvadrata zemljišta na teritoriju Funtane, tik uz granicu s Porečom, a bude li doista zadovoljio propise za dodjelu pet zvjezdica, bit će prvi hotel takve kategorije na Poreštini.
U tijeku je postupak ishođenja dozvola, a investitor je tvrtka Prosum d.o.o., s registriranim sjedištem u Kukcima kraj Poreča. Direktori te tvrtke su, po upisu u sudskom registru, Estonac Viktor Karatšun i Rus Bogdan Khraritonenko, a zanimljivo je da je najveći dio terena za budući hotel, 7.914 četvomih metara, tvrtka Prosum kupila od obitelji poznatog političara i poduzetnika Nadana Vidoševića.
Prema podacima iz zemljišnih knjiga, još 10. listopada 2005., tek koji mjesec nakon što je Prosum osnovan, sklopljeni su predugovori o kupoprodaji između te tvrtke i tadašnjih vlasnika koji su redom bili iz Vidoševićeve familije. Naime, kao vlasnica polovice zemljišta bila je upisana Vidoševićeva supruga Ina, a po četvrtinu imali su njena sestra Jadranka Baučić (zajedno s Dunjom Baučić) te šogor Ante Baučić. Potonji je poznat i kao direktor Hrvatske brodogradnje, a svojedobno je, od 1993. do 1995. bio tajnik Ministarstva gospodarstva, znakovito: upravo kad je njegov paš Nadan Vidošević bio – ministar. Vidošević i Baučići su to zemljište kupili potkraj 90-ih godina od Funtanjana čija je to bila djedovina.
Idejni projekt za hotel i prateće sadržaje trenutno je u postupku ocjene pred županijskim povjerenstvom, koje prije izdavanja lokacijske dozvole mora dati mišljenje o arhitektonskoj uspješnosti. Kako doznajemo od pročelnice županijskog Odjela za prostorno uređenje i gradnju Grozdane Lovrečić, riječ je o uobičajenom i zakonom propisanom koraku, za slučajeve kada se gradnja planira u većim prostornim cjelinama, i kada su u pitanju ugostiteljsko-turističke građevine. Postupak ocjenjivanja još nije okončan.
lako Funtana zasad ne raspolaže točnim izračunom volumena budućeg hotela, očekuje se da bi na ime komunalnog doprinosa mogla ubrati i više od milijun kuna.
U kontekstu izdavanja građevinske dozvole vrijedi spomenuti i da za ovaj dio Zelene lagune ne postoji prostornoplanski dokument nižeg reda. Stari iz 1988. stavljen je van snage, a novi urbanistički plan se tek izrađuje, no u Funtani kažu da mogućnost izdavanja dozvole za novi hotel nije upitna. Ona će se, po riječima privremenog šefa općinske uprave Mladena Grgete i savjetnika za prostorno uređenje Željka Vadnjaka, moći izdati i na temelju prostornog plana Općine, koji je parcele na kojima će niknuti novi objekt izrijekom odredio za hotelsku izgradnju.
– Ta je odredba ugrađena u Prostorni plan kada smo ga nanovo radili prije nekoliko godina, s namjerom da se investitorima, od ranije zainteresiranima za gradnju hotela, omogući jednostavnije izdavanje dozvola, kaže Grgeta. Dodaje da Općina podržava gradnju novog hotela na svom području, naročito u vrijeme krize, i tim više što je najavljeno da će biti visoke kategorije.
Gabariti objekta ograničeni su na podrum, prizemlje i maksimalno tri etaže. Prosum je u dogovoru s općinskim vlastima već počeo graditi pristupnu cestu, o vlastitom trošku i uz ranije ishođene dozvole. Ove je radove izvela pulska Cesta, uz nadzor pazinskog Učka konzaltinga, a u posljednje je vrijeme zamijećeno i čišćenje terena na dijelu brdašca kod dvorane Intersport, gdje će se nalaziti glavni objekt s bazenom i nizom drugih sadržaja.

Plava laguna: Hotel može samo obogatiti ponudu
Osim što bi mogao postati prvi hotel s pet zvjezdica na Poreštini, Zlatni prsten će biti i prvi objekt u golemom turističkom kompleksu Zelene lagune kojim neće upravljati porečka tvrtka Plava laguna. Zanimljivo je da je između Plave lagune i novih investitora već zaiskrilo, no prijepori su, po riječima direktora korporativnih komunikacija Plave lagune Ronalda Korotaja, ubrzo riješeni.
– Naprosto je došlo do nesporazuma. Naša jedina primjedba je bila na izvođenje radova tijekom sezone, zbog neposredne blizine našeg kampa Bijela uvala, no to smo riješili dogovorom u prijateljskom tonu, na obostrano zadovoljstvo, kaže, između ostalog. Korotaj. Budući hotel s pet zvjezdica, kako dodaje, ne smatraju izravnom konkurencijom objektima Plave lagune, koji uglavnom imaju tri i četiri zvjezdice. "Nemamo ništa protiv gradnje tog hotela, koji može samo obogatiti ponudu šireg područja, a možda i otvoriti nova tržišta koja će i za nas imati pozitivne efekte. Osim toga, riječ je i o vrlo malom kapacitetu, u usporedbi s gotovo 15 tisuća ljudi koji stanu u naše objekte u Zelenoj laguni", napominje Korotaj.

Karatšun: Papiri idu vrlo sporo 
Viktor Karatšun jučer nam se javio na broj telefona registriran u Kufcima te na solidnom hrvatskom naveo da on nije investitor, već direktor tvrtke putem koje se investicija odvija. Upitan o rokovima i pojedinostima, kazao je da zasad ne može govoriti o detaljima jer valjane dozvole za hotel još uvijek nisu izdane, a procedura i predugo traje.
– Kada dobijemo dozvole, moći ćemo govoriti o rokovima. Dugo smo čekali dozvole za pristupnu cestu, a sada ih ponovno čekamo za hotel. Papiri idu vrlo, vrlo sporo, zaključio je Karatšun. Prema podacima iz sudskog registra, kao jedini osnivač Prosuma pojavljuje se firma Golden ring ltd. sa sjedištem u Londonu, upisana u registar trgovačkih društava Engleske i Walesa.

Martina Dodić, Goran Prodan , Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email