NEWS

U Tjednu restorana tri slijeda za 100 kuna

22.09.2011. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / U Tjednu restorana tri slijeda za 100 kuna
33288987.jpg

Manifestacija Tjedan restorana ove se godine proširila na čitavu Hrvatsku, uključujući i istarski poluotok, nakon što je prošle godine u Zagrebu polučila odlične kritike i povećala broj posjetitelja u restoranima svih profila.

Tjedan restorana će trajati zapravo dva tjedna, od 26. rujna do 9. listopada, i u tom će razdoblju određeni restorani nuditi svoje specijalne menije po 100 kuna. Rezervacije su u tijeku.

U Istri su se u projekt uključili konoba Bare u Funtani, u Puli Gina, hotel Amfiteatar, Lanterna, Ribarska koliba i wine bar Tinja, u Umagu konobe Buščina i Nono te Mare e Monti by Kukuriku, u Vodnjanu Vodnjanka te u Vrsaru Trošt.

Cijeli tjedan gostima će nuditi posebno osmišljene jelovnike koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert. Uz to restorani i konobe će u promotivni meni uključiti i aperitiv i čašu vina. Neki su se ugostitelji odlučili u akciji biti tjedan dana, a neki dva tjedna.

Ugostitelji koji su ušli u projekt smatraju da je to odlična promocija za domaće goste, a i vidjeli su da su lani za vrijeme Tjedna restorana i najluksuzniji restorani u Zagrebu bili puni. Odlična je to prilika da oni koji nikad nisu mislili kročiti u neki restoran, zapravo vide kakva im je ponuda i da možda razbiju neke predrasude.

Edi Prodan iz konobe Nono u Petroviji kraj Umaga kaže da rezervacije još nije počeo primati, a u akciji biti samo prvi tjedan. – Promotivni meni imat će tri različita ponude predjela, glavnih jela i deserta. Cijene su takvih menija inače oko 140 kuna, priča nam vlasnik ove vrlo posjećene konobe na Bujštini.

Njegova kolegica u Puli Karin Rupena Perdec, inače poznata sommelierka i odlična kuharica, koja vodi wine bar Tinja, kaže da su rezervacije već počele stizati i da će u akciju biti uključeni oba tjedna. – I mi nudimo tri različita menija s tri slijeda na ribljoj i mesnoj bazi u koji su uključeni čaša crnog ili bijelog vina po našem izboru. Inače, cijene takvih menija kod nas se kreću od 170 do 190 kuna tako da je ovo i do 60 posto niža cijena. Rezervacije primamo do zadnjeg dana, kaže nam Perdec Rupena.

Inače, u akciji sudjeluje više od 100 renomiranih restorana iz svih regija Hrvatske, onih koji zadovoljavaju stroge kriterije organizatora. Željka Marjanović zajedno s Ozrenom Drobnjakom stoji iza cijelog projekta. Inspiraciju je našla u sličnim akcijama koje se održavaju u svjetskim metropolama poput New Yorka i Londona. Cilj je svugdje isti – približiti kulturu objedovanja u restoranima što većem broju građana, promovirati restoransku kulturu, potaknuti interakciju ugostitelja i posjetitelja te oživiti gastro-scenu.

Nešto je slabiji odaziv restorana u Dalmaciji, izvrsna je zato reakcija restorana u Međimurju i Varaždinu, dok su u Slavoniji neki restorani bili spremni i na nižu cijenu jer smatraju da je tamošnjem puku izmučenom hrvatskom zbiljom i sto kuna popriličan iznos.

Kvarner i otoke u akciji će prezentirati Villa Astra u Lovranu, Rivica u Njivicama, u Rijeci Grand hotel Bonavia Kamov, Le Mandrać u Voloskom i u Vrbniku konoba Vrbnička žlahtina. Gorski kotar reprezentira Bitoraj u Fužinama.

(B. BAN, S. PAVIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email