NEWS
HALF – s

Anton Tomičić novi predsjednik HSU-a Poreč

23.09.2011. 00:00; ; Početna / Politika / Anton Tomičić novi predsjednik HSU-a Poreč
593tomicic.jpg

Preksinoć je održana Izvještajna skupština Hrvatske stranke umirovijenika – Gradske organizacije Poreč na kojoj je izabran novi predsjednik stranke. Radi se o dosadašnjem dopredsjedniku Antonu Tomičiću, koji je funkciju preuzeo od Franca Dobrilovića.
– Zahvaljujući koalicijskom radu uspjeli smo zadržati stečena prava, a sada rad treba nastaviti i intenzivirati. Pozivam sve da izađu na izbore i glasaju za novu garnituru i boljitak jer ova to ne može garantirati, rekao je Dobrilović. Novi dopredsjednici stranke su, kako se Tomičić izrazio, "veterani" stranke – Oreste Cossetto i Nino Basanić.
– Zadužen sam za odnos s javnom upravom, a ostali posao ćemo podijeliti nas četvorica, rekao nam je Tomičić. Istaknuo je kako je jedinstvo umirovljenika prioritet i kako mu je zbog toga žao što nitko iz sindikata nije bio prisutan.
– Krivo mi je jer nismo dovoljno ujedinjeni i željeli bismo pokazati primjer. Pahorovu vladu srušili su umirovljenici, smiješno je da nemamo tri ili četiri čovjeka u Saboru ili Vladi. U ciljevima će nam, između ostalog, biti pomoć Klubu umirovljenika, izdvojiti se kao udruga i učiniti da grad ima svog delegata, kaže Tomičić.
Novi dopredsjednik Oreste Cossetto pričao je o materijalnom položaju umirovljenika te iznio nezadovoljstvo jer nema egzaktnih podataka o broju, stanju i strukturi umirovijenika.
– Dvije stvari maksimalno branimo, a to su subvencija mirovina i borba za subvenciju na Dom za stare i onemoćale osobe. Loše stvari su da su mirovine zamrznute i da nema izgleda da će se to promijeniti. One u srpnju 2011. iznose 2.157 kuna, a posljedica toga je da je udio u plaćama na najnižoj granici od 38,7 posto. Mirovine nisu u nadležnosti lokalne samouprave, no treba biti glasan jer ako se gura sa svih strana, nešto će se napraviti, rekao je Cossetto i naglasio kako prioritet mora biti objedinjavanje umirovljeničke populacije.

Tibor TOROMANOVIĆ, Glas Istre 

U Klubu umirovljenika cjelodnevne aktivnosti, ples i joga
Voditelj kluba umirovljenika Umberto Cunjac pričao je na skupštini o funkcioniranju kluba. Istaknuo je kako su posebno ponosni na plesne večeri, koje se održavaju dvaput mjesečno i imaju odličan odaziv.
– Obilježavamo sve značajnije datume, imamo i kompjutere, budući da postoji i interes za učenje o radu na kompjuterima, organiziramo jogu, a razmišljamo o organiziranju pjevačkog zbora, rekao je Cunjac. Problem oko zbora je da zasad još nisu pronašli osobu koja bi volonterski umirovljenike podučavala pjevanju.
– Da nema kluba, ne bismo se imali gdje naći. Sada imamo problem da imamo toliko aktivnosti da ih u danu nemamo gdje smjestiti, stoga apeliramo na to da se zaposli još jedna osoba, rekao je Cunjac.

Čišćenje šume oko Doma umirovljenika trebao bi biti prioritet
Prisutnost gradskih čelnika na skupštini iskoristio je Đani Šegon, koji je apelirao na pomoć oko čišćenja brežuljka Madonna del Monte blizu Doma umirovijenika. "Kao jedan od korisnika doma upoznao sam ljude i mogu reći da u domu sve funkcionira skoro idealno, Da je idealno, bili bismo jedinstveni u svijetu", rekao je u šali, pa dodao: "Imamo rožice, grad je lijep i uredan no šuma nam ´štoniva´. Želio bih potaknuti sve da idemo dalje s tom akcijom, da Šumarija i Usluga združeno to očiste i da se na sreću svih nas to uredi."

Print Friendly, PDF & Email