NEWS
Ljeto u Funtani

U Taru prezentiran novi projekat izgradnje tematskog parkta “Mitovi i legende Istre” vrijedan 240 mil. Eura

13895215_1101935676552257_6398425413940226463_n
29.07.2016. 13:00; ; Početna / Gospodarstvo / U Taru prezentiran novi projekat izgradnje tematskog parkta “Mitovi i legende Istre” vrijedan 240 mil. Eura

U srcu male istarske općine Tar-Vabriga planira se izgraditi ogromni tematski park po uzoru na Gardaland na površini od preko 376.000 kvadratnih metara, s ukupnim ulaganjima od oko 240 milijuna Eura. Park će, ako negdje ne zašteka s papirologijom, zapošljavati 500 djelatnika i isto toliko radnika zaposlenih u kooperantskim firmama, koje će s parkom poslovati. Brojke su impozantne, a investitori predviđaju da će godišnje park posjetiti preko milijun i osamsto tisuća posjetitelja (5.000 posjetitelja na dan).

Talijansko-austrijska grupacija poduzetnika i ulagača s vezama s europskim investicijskim fondovima spremna je u Istri izgraditi park po uzoru na Gardaland; veliki prostor za zabavu i rekreaciju i prvi takve vrste u Hrvatskoj. Investitori namjeravaju, uz cestovne veze, otvoriti i svakodnevnu morsku vezu hidrogliserima s Venecijom, kako bi ostvarili predviđen i poželjan rekordni broj posjeta. Danas je u uredima tarske Općine predstavljen taj ambiciozan projekt, uz nazočnost hrvatskog ministra turizma Antuna Klimana.

Ministar je pomno pratio izlaganje predstavnika talijanske firme Rocco, koja je specijalizirana i izgradnji tematskih parkova. Slušao je ministar tako plan izgradnje cijelog jednog starorimskog naselja iz doba Augusta, kopiju istarskog sela, velebnu kopiju pulske Arene i uz nju venecijanski Markov trg sa zvonikom i velikim tornjem, koji će predstavljati simbol tematskog parka. Kliman je pratio izlaganje o tematskom parku, koji će posjetitelje zabavljati visoko adrenalinskim vrtuljcima, trodimenzionalnim projekcijama, vodoskocima, brzacima i slapovima, kao i najsuvremenijim tehnologijama kojima se služe slični parkovi u svijetu.

Uz njega, predstavljanju ove turističko-gospodarske investicije, nazočio je i član županijskog odbora HDZ-a Marino Roce, koji od 2006. godine prati razvoj tog projekta s talijanskim partnerima. Na naš upit o toj suradnji i samoj ideji, priznao je da “duhom i tijelom” već deset godina prati razvoj tog projekta. Inače, park koji će biti izgrađen slijedeći tematske sklopove posvećene istarskim mitovima i legendama (Jazon i Zlatno runo, Uliks i uvala sirena, venecijansko razdoblje, ostavštine rimskog carstva….) izgradit će se u dvije faze, a za prvu fazu ulagači su već riješili vlasništvo nad prvih 176.000 kvadratnih metara zemlje, a kupnja ili najam drugih 200.000 četvornih metara je u tijeku.

Dojam je da je ministar Kliman ostao vidno iznenađen s dubinom, širinom i količinom same investicije.

– Radi se o kapitalnom objektu no, tu sam da odgovorno ukazujem i na eventualne probleme. U prvom redu, Hrvatska u turizmu doživljava vrtoglavi rast ulaganja, a smo ove godine smo otvorili izgradnju 40 hotela, što novih što obnovljenih, dok je iduće godine u planu otvaranje dodatnih pedeset hotela. Već danas Hrvatska teško prati ta ulaganja s odgovarajućom radnom snagom; nama fali kvalificirani kadar, a park najavljuje oko tisuću novih radnih mjesta, pa se valja ozbiljno zapitati kako to kvalitetno i pokriti, jer su to ozbiljni strukturalni problemi za malu državu s tek 1,2 milijuna zaposlenih.

S druge strane, investitor govori o 1,8 milijuna godišnjih posjeta. To je opet brojka koja zadaje vrtoglavicu, jer će se cijela infrastruktura morati prilagoditi tim brojkama i to nije lako rješiv problem. Svaka čast ulagačima i iskazanoj hrabrosti, ali na probleme treba ukazat, rekao je ministar Anton Kliman i dodao kako će se cijeli posao morati uskladiti sa županijskim institucijama.

Kada je papirologija u pitanju, valja naznačiti da će se park izgraditi u zoni Frata, južno od Tara, koja je u prostornom planu Istarske županije definirana već 2001. godine kao zabavna zona za izgradnju polivalentnih sportsko-rekreacijskih sadržaja. Talijanski ulagači vjeruju u taj pothvat; generalni menadžer tvrtke Marcus Alexander, Diego Viviani, inače nastanjen u Portogruaru, rekao nam je da već deset godina radi na tome. Prvotno je ta tvrtka namjeravala izgraditi aquapark no, posao oko toga je propao nakon što je drugi po redu aquapark izgrađen nedaleko Poreča (Aquacolors).

Tek nakon tog neuspjeha talijanski su se investitori prebacili na tematski park. Gospodin Viviani, kao generalni menadžer, vjeruje da bi tematski park mogao proraditi u prvoj fazi već 2020. godine, a možda i prije. Jučer su predstavljanju tog projekta nazočili i predstavnici državne agencije za strateške investicije i konkurentnost AIK.

Po riječima Antona Klimana, projekt tematskog parka u Taru mogao bi se naći na listi hrvatskih strateških ulaganja već nakon druge sjednice tijela ministarstva gospodarstva.

– Učinit ću sve što je mojoj moći da pomognem ostvarenje tog relevantnog projekta za istarski i hrvatski turizam, zaključio je na kraju ministar u Tehničkoj Vladi Anton Kliman.

(E. VELAN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email