Ciklus autora “Tornaj se doma-Torna casa” novi projekat POUP-a

29.07.2016. 12:42; ; Početna / Kultura / Ciklus autora “Tornaj se doma-Torna casa” novi projekat POUP-a
2016-07-29_12h41_30

Ciklus autora “Tornaj se doma-Torna casa” je platforma Pučkog otvorenog učilišta pomoću koje će se otvoriti prostor za predstavljanje autora koji su na neki način  povezani s Porečom.

U vremenima kada je mobilnost umjetnika na najvišoj razini, umjetnici putuju i žive na relacijama između raznih centra događanja, gradova u državi izvan nje te, potvrđuju da živjeti na jednom mjestu, stvarati na drugom, a predstavljati se na nekom trećem, postaje dijelom novog ritma življenja. Svjesni upravo ovih novih okolnosti,  kroz Ciklus autora “Tornaj se doma-Torna casa” želi se stvoriti prostor i prilika da se autori koji svoje karijere stvaraju izvan našeg grada, s radošću i posebnim osjećajem prema sredini, koja je jedna od stanica njihovog umjetničkog putovanja, vrate i pokažu što su novo napravili. Na taj način se stvara nova komunikacija između građana i autora, prijateljska ali i poslovna, stvaraju se uvjeti da se s radošću „tornaš doma“, na par dana, na godinu, na duže.

U novim okolnostima, ritmu življenja,  uzaludno je pokušavati zadržavati mlade već, ako nam je stalo, da naš grad predstavljajući svoju umjetnost kroz svoje umjetnike, a ne samo turizam, stvori uvjete,  da se povremeno ta umjetnost i umjetnici „tornaju doma“.

Jedan od  ciljeva ovog projekta je  afirmacija prostora Učilišta, ali i cijelog grada za nove umjetničke doživljaje. Želja je spojiti specifične lokacije, koje najviše odgovaraju djelu koje se predstavlja i umjetniku, a što je vrlo dinamičan, otvoren, prilagodljiv pristup svakom stvaratelju ponaosob.

U ovom prvom pilotu, 0-tom izdanju projekta,  Ciklus autora “Tornaj se doma”,

Pučko otvoreno učilište Poreč predstavit će predstavu  „Strukturu Zaborava“ rad grupe autora Davida Belasa, Alberta Jerejčića, Andreja Zbašnika, Tee Šimičić. Predstava se bavi izgubljenim znanjem i zaboravom.

„”Struktura Zaborava“ je predstava koja transcendira potrebu za formalno-logičkom analizom. Višeslojna, ona izražava stanje suvremenog čovjeka koji je sve skloniji zaboravljanju esencije trajanja. Živjeti slobodan od barijera i kalupa vlastitih umotvorina. One stvaraju oko nas i u nama kavez koji briše memoriju metafizičke biti postojanja, a to je ljubav i vječna težnja za spajanjem sa beskonačnim. ” Andrej Zbašnik

Program započinje Markom Ritošom sa „Piano.intro“ u 22h, nastavlja sepredstavom u 23h , za atmosferu i završetak večeri glazbu bira Stephanie Prekali u prostoru Cafe bara „LAPIDARIUM“.

Krenuvši s idejom otvorenosti prema svima koji artikuliraju na sličan način. Autori ovog 0-tog izdanja igraju bez naknade kako bi dokazali da postoji prostor i potreba za ovakvim projektom, koji bi  kontinuirano brinuo za dosege umjetnika, kulturnih djelatnika, bez obzira na način kojim se izražavaju, koliko godina imaju, i bez obzira jesu li amateri ili profesionalci.

Ovim projektom  Učilište kreće prema  drugim porečkim institucijama, nevladinim organizacijama i pojedincima dajući priliku da grad i građani grade i progovaraju kulturu sami, upravo onim što jesu i na način na koji im najviše odgovara, stvarajući platformu za razvoj urbane kulture grada (GRADiTI Poreč) pokrećući sadržaje koji neće biti komercijalni ili bez ukusa, promovirajući svoje vrijednosti.

Print Friendly, PDF & Email