NEWS

U Svetom Lovreču predstavljen program Kulturnog ljeta 2023.

Konferencija za medije
14.06.2023. 13:14; ; Početna / Kultura / U Svetom Lovreču predstavljen program Kulturnog ljeta 2023.

U povijesti nabijenom hladu gradske lože u Svetom Lovreču predstavljen je program Kulturnog ljeta 2023. Konferenciji su nazočili Marko Ljubešić, načelnik Općine Sveti Lovreč, Ivan Hrastovčak, samostalni upravni referent za društvene djelatnosti i projekte Općine Sveti Lovreč te Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre. 

Nakon pozdravnih i uvodnih riječi načelnika Općine, Ivan Hrastovčak, zadužen za osmišljavanje programa, predstavio je događaje pod okriljem imena Kulturno ljeto 2023. 

Tako stanovnike Općine, prolaznike namjernike i turističke goste očekuje obilje raznovrsnih događanja – pomalo već postajući tradicionalnim, prvo se spomenula manifestacija “Gušti Lovreča” koja će još jednom okupiti OPG-ove Lovreštine i okolice. Zamišljen u obliku mjesta gdje se susreće proizvodnja tradicionalnih proizvoda i dobre zabave, drevni trg Placa u Svetom Lovreču tako će ugostiti proizvođače vina, maslinovog ulja, pršuta, sira, likera, meda, voća, prirodne kozmetike i ručno izrađenih predmeta i suvenira. Osim toga, bit će tu i ponuda hrane i ostalog pića, nastupi lokalnih svirača i limenih glazbi te popratni program, namjenjen mahom djeci. Kao i prošle godine, ovaj će se sajam održavati svakog četvrtka i započinjat će u 19:00 sati. 

S Guštima Lovreča i započinje program Kulturnog ljeta 2023., i to u četvrtak, 29.06., na što će se nastaviti aktivnosti vikenda koji dolazi: u subotu, 01.07. u galeriji “Placa” otvara se izložba “Omnibus” svestranog istarskog umjetnika Elvisa Bertona koja će ovaj umjentički prostor krasiti mjesec dana, do 31.07. Otvaranje je predviđeno u 20 sati. Nakon otvaranja izložbe, istog dana i samo malčice dalje i kasnije na trgu Placa, pod gradskom ložom, svoj bi koncert trebao imati mladi PorFil (Porečki filharmonijski) orkestar koji će naš pitoreskni trg ispuniti poznatim (filharmonijskim) uspješnicama. Idućega dana, u nedjelju, 02.07. vrijeme je da se zabave oni najmlađi: još jednom dolazimo na trg Placa kako bi gledali predstavu “Priče iz čarobne kutije” Teatra Naranča. Predstava će se igrati u 19:00 sati. 

A kroz nastavak sedmog mjeseca očekuje nas još štošta: kino projekcije, degustacijske ture, kao i koncerti: JazzIstra, limena glazba KUD-a Matka Laginje Sveti Lovreč te house spektakl lokalnog DJ-a Tonija Ter Wondera i njegovih gostiju, a sve u sklopu projekta Terra Divina. Ovdje valja spomenuti i održavanje Malonogometnog turnira u Selini, kojeg organizira istoimena malonogometna ekipa, a koji je oduševio prošle godine, što atraktivnim programom i utakmicama, što organizacijom.

Osmi mjesec, pak, donosi i dalje vrlo šarolik i razigran program, pogotovo za proslavu Dana Općine Sveti Lovreč – Lovrečeve. Tako će sve započeti i završiti sportom: u subotu, 05.08. održat će se tradicionalni boćarski turnir. Događaja onda nema do utorka, 08.08. a tada dolazi “slasna kombinacija” – već nadaleko čuven “Ultimativni istrijanski kviz” koji će se kombinirati s nastupom vječito zabavnih majstora saksofona – Techno Vikinga. Predviđeni početak je u 21:30 na trgu Placeta. 

Idućega dana, u srijedu, 09.08. opet se vreva vraća na susjedni trg Placa, gdje će se odvijati još jedna kombinacija – Gušti Lovreča, te istovremeno nastupi limene glazbe iz Svetog Lovreča te njihovih gostiju. 

Malo dalje od gužve će biti organizirana i jedna aktivnost za djecu, a to će biti radionica u prirodi te kampiranje pod okriljem udruge Drijade. 

Idućega dana, u četvrtak, 10.08. Dan je Općine Sveti Lovreč, kao i svetkovina Svetog Lovre, odnosno Lovrečeva, i tog dana očekuje nas najviše toga: sve započinje, naravno, svečanom svetom misom u crkvi sv. Martina, da bi se proslava nastavila u poslijepodnevnim satima jednim novitetom: turnir u cornhole-u, a koji će se igrati na bivšem boćalištu kraj vatrogasnog doma DVD-a “Castrum”. No, zabava i akcija tu se tek zahuktavaju, jer već od 20:00 sati na parkiralištu kraj zgrade Općine započinje koncert Ni tu ni tamo benda, zagrijavajući publiku za jednu od najvećih, ako ne i trenutno najveće pjevačke legende u Istri – Alena Vitasovića! Nastupom ova dva izvođača zabava ja zagarantirana do dugo u noć. 

Atrakcijama tu nije kraj, jer već slijedećeg dana, u petak 11.08. našu će Općinu posjetiti ni manje ni više nego Đurđa i Franko, odnosno, predstava “Casabianca”. Smiješne anegdote i dijalozi bračnih muka nasmijat će trg Placu, a nastup počinje u 20:00 sati. 

Kao što je bilo rečeno, cijeli program završit će sa sportom, i to onim koji nam je ove godine priredio puno iznenađenja i radosti – odbojkom. Tako će se u nedjelju, 13.08. s početkom u 09:00 sati u dvorani OŠ Joakima Rakovca održati odbojkaški međunarodni turnir za seniorke i mlađe kadetkinje. 

Kroz kolovoz i dalje će se održavati manifestacija Gušti Lovreča, a bit će tu još jedna kino projekcija, kao i glazbeni koncerti, te jedna nova i jedna tradicionalna manifestacija: kao i nekoliko godina unazad, crkva sv. Martina bit će jedna od žarišnih točaka Međunarodnog festivala orgulja – Organum Histriae i gdje će zainteresirani moći slušati izuzetni zvuk najstarijih funkcionalnih orgulja u Istri, rad Petra Nakića iz 1735. godine. 

A novitet bi se mogao podosta svidjeti svim (punoljetnim) generacijama – u subotu, 26.08. održat će se Dan istarskih pivovara. Još jednom će trg Placa biti domom najboljih gušti, no ovog puta pivskih proizvoda i popratne gastronomske ponude. Naravno, bit će tu i gušti za uši. Cilj ove manifestacije jest okupiti baš sve istarske pivovare, i to s područja cijele geografske Istre, uključujući i kvarnersku i slovensku stranu. Govorimo o potencijalno 15-ak pivovara. Tako da već sada pozivamo sve ljubitelje ječmene, pšenične i hmeljne kapljice da nam se pridruže na trgu Placa krajem mjeseca kolovoza. 

A kako se počelo, tako će se i završiti Kulturno lito, i to Guštima Lovreča, kada će se 31.08. kolovoza, u četvrtak odviti zadnje sezonsko izdanje ove manifestacije te će i tada sve posjetitelje očekivati brojna iznenađenja i zabava. 

Nakon ovog iscrpnog programa, direktorica TZ-a središnje Istre, Sanja Kantaruti, osvrnula se i na besplatna turistička vođenja središnjom Istrom, koja su već započela, a Sveti Lovreč sa svojim ciklusom tjednih besplatnih vođenja starta već sutra, u četvrtak, 15.-og lipnja s početkom u 18 sati. Polazišna točka je kraj kafića “Dom”.

Za kraj su se spomenuli događaji, a koji su, zapravo, uvertira u Kulturno ljeto: u četvrtak, 22.06., na Dan antifašističke borbe Općina Sveti Lovreč i Mjesni odbor Baderna organizirat će javno prikazivanje dokumentarnog filma “Zemlja ognja” redatelja Mladena Đakovića i to na Rušnjaku, s početkom u 21:00 sat. 

Već slijedećeg dana, u petak, 23.06., istroznalci i kvizoljupci dolaze na trg Placa gdje će ukrstiti umove u još jednom izdanju “Ultimativnog antifašističko-ivanjskog istrijanskog kviza”. Početak kviza je u 21:00 sat. 

Također treba spomenuti i kako će se u subotu, 24.06. na boćalištu u Selini, i pod organizacijom istoimenog kluba, održati boćarski turnir. 

Kao što se može vidjeti, raznovrsnog programa i događaja ima za svih, za sve uzraste i, kako bi rekli po domaće, “svake foze”. Želimo svima ugodne trenutke i dobrodošlicu na događanja u Općini Sveti Lovreč!  

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email