NEWS

U subotu, 4.11. počinje POREČ DOX otvorenjem u 19 sati, projekcijom filma SNAJKA i koncertom u Lapidariju

pd2
02.11.2023. 08:00; ; Početna / Kultura / U subotu, 4.11. počinje POREČ DOX otvorenjem u 19 sati, projekcijom filma SNAJKA i koncertom u Lapidariju

13. POREČDOX međunarodni festival dokumentarnog filma počinje u subotu,  4.11.2023. otvorenjem u foajeu kazališta. 

19.30   projekcija filma SNAJKA
režija i scenarij: Tea Vidović Dalipi
uloge: Tea Vidović Dalipi, Mirsad Dalipi
zemlja podrijetla: Hrvatska, Italija, Kosovo
godina: 2023.
trajanje: 75 minuta

Ovo je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćeri Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustit će se u kompleksnu igru prilagodbe, što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoju autentičnost i žive prema vlastitim vrijednostima. Tea i Mirsad roditeljima će uporno pokušavati biti poslušna djeca, a svojoj kćeri Fridi slobodoumni mama i tata, što se čini kao nemoguć zadatak, svoj ljubavi unatoč.

 

21.00   koncert SAKUPLJAČA PERJA

lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine (u slučaju lošeg vremena – kazalište)
Jurica Hotko – vokal
Emil Gabrić – viola
Mladen Kosovec – harmonika
Robert Vnuk – gitara
Ivan Gazibara – bass gitara
Mirsad Dalipi – perkusije
Antonio Geček – truba
Zvonimir Bajević – truba

 

nedjelja, 5. 11.

18.00   projekcija filma ZEMLJA OGNJA

režija: Mladen Đaković

zemlja podrijetla: Hrvatska

godina: 2023.

trajanje: 52 minute

Film prikazuje svjedočanstva vezana uz nacističke zločine od jeseni 1943. do ljeta 1944. godine na području Istre. Priče preživjelih govore o vremenu kada su Rommelove postrojbe harale istarskim poluotokom i opisuju trenutke koji su ljudima promijenili život te ga zauvijek obilježili. Unatoč stravičnim prizorima koji su se usjekli u njihova sjećanja, protagonisti su pronašli snagu da nastave dalje, nadu koja je nadišla patnju i oprost koji je poništio osvetu.

 

20.00   projekcija filma BALONI

izvorno ime: Bubbles

režija: Meri Dishnica

glazba: Alessandro De Rosa

zemlja podrijetla: Italija

godina: 2023.

trajanje: 15 minuta

Četrdesetogodišnja žena po imenu Sol pluta u balonu veze na daljinu, zajedno sa svojim dugogodišnjim dečkom Fredom. Započinje dan čekajući poziv za buđenje kako bi obavila svoj jutarnji ritual – videopoziv s Fredom. On je toliko daleko, da izlazak sunca na Solinom prozoru označava zalazak sunca na njegovu. Oboje izgledaju umorno i na rubu frustracije dok čekaju da se vide za Božić, a iz nekog bizarnog razloga do njihovog susreta nikada ne dolazi.

 

20.15   projekcija filma ENNIO

izvorno ime: Ennio: The Maestro

režija: Giuseppe Tornatore

uloge: Quentin Tarantino, Clint Eastwood, Terrence Malick

zemlja podrijetla: Italija, Belgija, Nizozemska, Japan

godina: 2021.

trajanje: 156 minuta

Ennio Morricone (1928. – 2020.) bio je među najpopularnijim i najaktivnijim filmskim skladateljima 20. stoljeća, a ovaj film slavi njegov život i ostavštinu. Imao je obožavatelje diljem svijeta, osvojio je dva Oscara i ostvario više od petsto nezaboravnih filmskih kompozicija. U filmu upoznajemo Maestra kroz dugi intervju s njime, ali i svjedočanstva drugih umjetnika i redatelja, uključujući B. Bertoluccija, G. Montalda, M. Bellocchija, D. Argenta, vraće Traviani, C. Verdonea, B. Levinsona, R. Jofféa, O. Stonea, Q. Tarantina, B. Springsteena i H. Zimmera, te glazbene i arhivske materijale. Ennio želi istražiti i manje poznatu stranu velikog skladatelja. Tako doznajemo da je Morricone, primjerice, bio strastven igrač šaha, što se može povezati i s njegovim stvaralaštvom. Doznajemo više i o njegovoj intuiciji, nadahnuću i talentu, a naklonost glazbenim inovacijama savršeno je potvrđena u ljubavi prema glazbi i želji za eksperimentiranjem.

 

ponedjeljak, 6. 11.

18.00   projekcija filma LUTAJUĆI OCEANOM

režija: Toma Zidić

zemlja podrijetla: Hrvatska

godina: 2022.

trajanje: 77 minuta

Zatvori oči i osjeti svoje tijelo. To je kao meditacija. Priča je vrlo jednostavna – U portugalskom arhipelagu usred Atlantskog oceana, kroz sukobljeni odnos s okolinom, započinje duhovno istraživanje našeg unutarnjeg svijeta. Putovanje se intenzivira stalnim kretanjem koje nas navodi da ponovno zadobijemo povjerenje prirode.

 

20.00   projekcija filma APOLONIA, APOLONIA

režija: Lea Glob

zemlja podrijetla: Poljska, Danska

godina: 2022.

trajanje: 116 minuta

Apolonia je rođena u alternativnom kazalištu u Parizu i odrasla u zajednici umjetnika. Studirala je na jednoj od najprestižnijih europskih umjetničkih akademija. Dugi je niz godina danska redateljica Lea Glob pratila njezino nastojanje da nađe svoje mjesto u umjetničkom svijetu, njezine borbe s agonijama i radostima odrasle žene, odnose s drugima te vlastitim tijelom i stvaralaštvom. Kako vrijeme prolazi, a između Apolonije i Lee rađa se posebna veza, svjedočimo nastanku filma i stjecanju slikarske slave. Trinaest godina kasnije, dvije žene i dalje razmišljaju o vlastitim putevima u ovom dojmljivom filmu o umjetnosti, ljubavi, majčinstvu, seksualnosti, prikazu i tome kako uspjeti u svijetu kojim vladaju patrijarhat, kapitalizam i rat, a da pritom ne izgubiš sebe.

 – – – – – – – – – – –

Radionica filmske kritike (4. – 11. 11. 2023.)

U okviru 13. Porečdoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, i u suradnji s Kinoklubom Poreč, održat će se radionica filmske kritike.

Polaznike će voditi Erika Roša i Ivori Sošić. Osim teorijskih predavanja, predviđeno je da polaznici posjećuju projekcije filmova na Porečdoxu te kao završnu vježbu napišu kritiku o odabranom filmu. Polaznici radionice imat će priliku iskusiti žiriranje te će izabrati film kojem će dodijeliti nagradu. Rezultati radionice bit će prezentirani na dan zatvaranja Porečdoxa te objavljeni na internetskoj stranici Učilišta tijekom 2023./2024. godine.

Za sudjelovanje na radionici nije potrebno prijašnje iskustvo. Radionica je predviđena za starije od 15 godina. Cijena radionice je 19,92 € / 150,09 HRK.

Broj polaznika je ograničen, a prijavljuje se putem e-pošte na [email protected] najkasnije do 1. 11. Poruku obavezno nasloviti “PRIJAVA ZA RADIONICU FILMSKE KRITIKE”. U poruci navesti sljedeće podatke: ime i prezime, datum i godinu rođenja te broj telefona polaznika ili skrbnika, ukoliko se radi o maloljetnoj osobi.

Za više informacija nazvati 052/887–218.

Print Friendly, PDF & Email