NEWS

U subotu 13.5. u Osnovnoj školi Poreč međunarodni turnir “Memorijal Artura Jonaka von Freyenwalda” Povodom stogodišnjice organiziranog igranja drevne kineske igre GO

340766408_196852659753228_2226987503822475087_n
08.05.2023. 22:54; ; Početna / Kultura / U subotu 13.5. u Osnovnoj školi Poreč međunarodni turnir “Memorijal Artura Jonaka von Freyenwalda” Povodom stogodišnjice organiziranog igranja drevne kineske igre GO

Povodom stogodišnjice organiziranog igranja drevne kineske dalekoistočne igre GO u Istri, održati će se međunarodni turnir “Memorijal Artura Jonaka von Freyenwalda” u Poreču, u subotu 13.5. od 10:00 do 18:00 u prostorijama OŠ Poreč (lokacija). Organizator je SF&F Mordele u suradnji s Hrvatskim go savezom.

Sve zainteresirane koji još nisu upoznati s igrom GO pozivamo na radionicu koja će se održati u srijedu 10.5. od 18:00 do 20:00 u klubu za mlade u Poreču (trg Antona Grabara 1, lokacija).

Dalekoistočna igra GO nastala je prije 3000 godina u Kini, a legenda kaže da ju je osmislio kineski car Yao kako bi svog sina podučio disciplini, koncentraciji i ljepoti. Uz kaligrafiju, slikarstvo i glazbu, GO je smatran jednom od četiriju životno važnih umjetnosti kojima su podučavali tadašnju elitu za sudjelovanje u dvorskom životu.
 
GO je misaoni sport koji su igrali konfucijanski učitelji, budistički svećenici, kineski carevi i japanski šoguni. Malo je poznato da je i Pula bila jedan od prvih gradova u Europi gdje se GO organizirano igrao za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Prvi svjetski rat tu je tradiciju prekinuo, ali prošle ju je godine nanovo pokrenula porečka udruga SF&F Mordele te se GO opet igra u Istri – u Poreču i Puli.
 
GO se igra na kvadratnoj tabli koja je na početku prazna, a igrači na njoj naizmjenično postavljaju crne i bijele “kamenove”.  Na Dalekom istoku postoji profesionalna liga GO igrača koju prate milijuni, a ova igra zbunjuje i fascinira čovječanstvo već tisućama godina. Ako i vas vesele misaoni izazovi, znatiželjni ste i spremni na nova učenja, pridružite nam se na radionici u srijedu ili dođite vidjeti kako go igrači iz Hrvatske, Slovenije i Italije igraju na turniru u subotu.

Za sve dodatne informacije možete naći na našoj Facebook stranici: https://facebook.com/PorecGo.

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email