VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

U porečkom sudu naplaćivali proviziju

28.03.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / U porečkom sudu naplaćivali proviziju

. Takvu im je dugogodišnju praksu interna financijska kontrola nedavno zabranila, pa su zbog toga u računovodstvu prestali primati uplate u gotovom novcu, bez obzira što Zakon o sudskim pristojbama strankama daje tu mogućnost.

– Vjerojatno se nismo dobro razumjeli. Mi smo naplaćivali tih jedan posto provizije upravo zato jer su u banci to od nas naplaćivali, pa je bilo logično da stranka plati proviziju, a ne da oštećujemo državni proračun. Nedavno smo imali financijsku kontrolu koja je izrazila dvojbe oko naplaćivanja provizije, a imajući u vidu sigurnosne i kadrovske razloge, sugerirala nam je da sudske pristojbe više i ne naplaćujemo u računovodstvu suda, pokušao je u kasnijem razgovoru objasniti predsjednik porečkog Općinskog suda Alen Kalčić. On i dalje smatra da ukidanjem mogućnosti plaćanja pristojbi u sudu stranke nisu bitno oštećene, jer ima dovoljno banaka u Poreču gdje to mogu učiniti. Na pitanje što je s poštivanjem zakona i odakle im ideja da naplaćuju proviziju (jedini u Istri), Kalčić kaže da postoje »diskrepancije u tumačenju zakona«.

Što je kontrola Ministarstva pravosuđa točno našla i sugerirala u Općinskom sudu u Poreču, pokušali smo doznati od glasnogovornice tog ministarstva Vesne Dovranić. Jučer nam je stigao njen kratki pisani odgovor u kojem konstatira da su »djelatnice Odjela za unutarnji nadzor i nadzor pravosudnih i kaznih djela obavile 9. i 10. ožujka 2006. kontrolu financijsko-materijalnog poslovanja proračunskim sredstvima za 2005. godinu (metodom slučajnog uzorka) u Općinskom sudu u Poreču«. Ovom prigodom, napomenula je glasnogovornica, nije obavljena kontrola sudskih pristojbi, ali »u pripremi je nalog i za tu vrstu kontrole na Općinskom sudu u Poreču«. I to je sve iz Ministarstva iako smo u dopisu zamolili za komentar ili službeni stav o ne baš logičnoj činjenici da u Istarskoj županiji u sedam općinskih sudova imamo vrlo šaroliku praksu (ne)mogućnosti plaćanja sudskih pristojbi u njihovim računovodstvima.

G.P., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email