NEWS
Ljekarna

U Poreču u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj“ zasađeno više od 600 stabala

MO Anke Butorac 2019 (2)
03.03.2021. 10:09; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / U Poreču u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj“ zasađeno više od 600 stabala

Poreč se drugu godinu zaredom uključio u akciju kolektivne sadnje drveća „Zasadi stablo, ne budi panj“  i to još u originalnom terminu krajem studenog, kada je akcija u ostatku Hrvatske odgođena na ožujak, zbog tadašnjeg pogoršanja epidemiološke situacije.

Kako je epidemiološka situacija tada Poreču bila dobra, a sadnice već nabavljene, uspješno je od 23. do 29. studenog posađeno je preko 200 stabala u svim mjesnim odborima, dok je preko 400 dodatnih sadnica podijeljeno besplatno zainteresiranim građanima na Velikom gradskom parkiralištu.

I ovaj je put akciju obilježilo izuzetan interes i veliki odaziv volontera, a sadilo se posvuda: od dječjih vrtića i škola, do igrališta, šetnica i plaža, a između ostalog, posađene su vrste poput lovora, ladonje, borova, hrasta crnike, kestena, smokava, badema, magnolija, smokava, pinija i drugih vrsta. Obogaćivale su se šume oštećene tijekom ljetnih nevremena, a na nekoliko mjesta zasađeni su i drvoredi. U akcijama su sudjelovali predstavnici mjesnih odbora, mještani, te veliki broj djece, a kako bi realizacija išla što lakše pobrinuli su se Upravni odjel za komunalni sustav Grada Poreča-Parenzo i Usluga Poreč, koji su osigurali dovoz sadnog materijala te pomagali u sadnji i gnojidbi stablašica.

Kroz dvije godine provođenja akcije Zasadi stablo, ne budi panj na području 10 porečkih mjesnih odbora u samo dvije godine posađeno je više od 1.000 stabala. Samo na javnim površinama, ne uključujući privatne parcele, ima više od 50 posto zelenila na urbanom području, dok na širem području prelazi i 80 posto, a zeleni fond nastavit će se obogaćivati u dogovoru sa stručnim službama i preporukama.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email