NEWS

U Poreču otvoren Centar za posjetitelje La mula de Parenzo

_38A5332_Andi_Bancic_5d_30_11_2021
30.11.2021. 14:25; ; Početna / Slider / U Poreču otvoren Centar za posjetitelje La mula de Parenzo

Pjesmom „La mula de Parenzo“ u izvedbi porečke ženske klape Le Parentine, danas je na Trgu slobode otvoren dugo očekivani Centar za posjetitelje „La mula de Parenzo“, u potpunosti financiran EU sredstvima.

 Kako je napomenuo gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, La mula de Parenzo za nas Porečane je puno više od same pjesme, ona predstavlja jedan simbol, dio identiteta i povijesti našega grada.  „U njoj imamo veliki potencijal i u ime svih sugrađana, koji su se stalno zalagali da ona dobije svoje mjesto u svom gradu, danas sam posebno ponosan da otvaramo prvo poglavlje priče o La muli, koje će, vjerujem, s vremenom postati zaokružena priča.“

Podsjetimo, uspješnom prijavom na natječaj LAGUR-a „Istarski švoj“, u 2020. godini Grad Poreč-Parenzo ostvario je financiranje od ukupno 731.725,00 bespovratnih kuna za projekt „Promocija ribarske tradicije Poreča – opremanje Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“. Stručni tim, u kojem su predstavnici Grada Poreča-Parenzo, Zavičajnog muzeja Poreštine, Turistička zajednica Grada Poreč, Pučko otvoreno učilište Poreč te posredno i konzervatori, odlučio je da se projekt La mula de Parenzo, uz već ranije dogovoreno postavljanje skulpture, dodatno obogati i „butigom“, odnosno, centrom za posjetitelje koji bi kroz glazbu, moderne tehnologije, proizvode i opremu ispričao priču o La muli de Parenzo, o opjevanoj legendi Poreča, simbolu poduzetništva.

         

Centar, na temeljima i motivima istoimene pjesme, globalno poznate i vrlo bliske našim građanima, ima cilj prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva u desetljećima oko nastanka pjesme, kao i društveno-političke prilike. Posebna pozornost dana je obradi tematike porečke Peškere, ribarstva i marikulture, a sve na način koji povijesno zanimljive činjenice interpretira na suvremen način svojstven modernom konzumentu.

„Idući korak je i skulptura, koju će birati struka, ali i Porečanke i Porečani, i koja će biti postavljena u neposrednoj blizini butige, u dogovoru s konzervatorima i na taj način realiziramo želju naših sugrađana, među kojima je jedna od većih zagovornika bio i naš Drago Orlić.“, najavio je gradonačelnik.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić dala je povijesni kontekst predaji o pjesmi, napomenuvši kako je La mula de Parenzo vjerojatno otišla najdalje od svih i postala neprepoznatljiviji simbol Poreča.

– Ovaj Centar otvara mogućnost da se valorizira naš istroveneto dijalekt, a kako bi se nove generacije s njom upoznale potrebno uvrstiti i u zavičajnu nastavu osnovnih škola. Iz osobnog iskustva, priča o njoj je priča i o emancipaciji žena – od svih izazova s kojima se kao žena susretala do toga da danas u Poreču na čelu gotovo svih gradskih ustanov0a imate upravo žene., rekla je Uljančić.

Ugovoreni izvršitelji za uređenje Centra su Studio Sonda za grafičko oblikovanje, konceptualni dizajn, interpretaciju i brendiranje Centra; Arte interijeri d.o.o. iz Cerovlja za izradu autentične opreme, replike namještaja, artikala, prototipa i suvenira; tvrtka Audio Video Consulting d.o.o. iz Zagreba za nabavu multimedijske opreme. Kako bi izvedba tekstualno grafičke priče na zidu prostora bila u skladu s povijesnim činjenicama, Studio Sonda je blisko surađivao sa Zavičajnim muzejom Poreštine.

Robert Momić, predsjednik LAGUR-a „Istarski švoj“ rekao je da je danas ponosan, kao predsjednik Udruženja obrtnika Istre, ali i kao Porečan, da je kroz financiranje EU sredstvima omogućeno otvaranje i valorizacija baštine. 

O Centru:

Zidne površine izložbenog dijela zauzimaju infografike s posebnim naglaskom na ribarstvo i marikulturu Poreča i Istre. Postav Centra čine jednostavni i kompleksni eksponati. Jedan od jednostavnih eksponata je klasično ogledalo s printom siluete mlade žene odjevene građanskom modom na prijelazu stoljeća koja u ruci nosi košaru s namirnicama. S obzirom na to da ne znamo kako je mula izgledala, ovim eksponatom svatko može postati la mula de Parenzo. Drugi jednostavni eksponat je vaga kao središnji dio svake trgovine s početka stoljeća. Za ovaj eksponat korištena je prava polužna vaga kakve su se izrađivale od kraja 19. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata. Utezi simboliziraju prednosti koje je la mula mogla uživati otvaranjem svoje trgovine, dok druga skupina utega simbolizira nedostatke toga. Svaka od osobina ispisana je na pojedinom utegu, a postoji samo jedna kombinacija koja vagu postavlja u ravnotežu.

Prvi kompleksni eksponat je oprema konfigurirana za reprodukciju virtualne realnosti. Virtualna animacija posjetitelje uranja u povijesni kontekst nekadašnje ribarske lučice Peškere. Posjetitelji prate mladu djevojku dok od Peškere hoda prema Trgu slobode i pritom razgovara sa svojim sugrađanima. Drugi kompleksni eksponat je interaktivni audio uređaj s ekranom osjetljivim na dodir koji posjetiteljima omogućuje sviranje i pjevanje glazbenog djela „La mula de Parenzo“. Kroz projekt su izrađeni i prototipi budućih suvenira te autentične replike artikala (jutene vreće, limenke, ribarske mreže, špage, boce, damižane i tjestenina „bigoli“ koja se spominje u pjesmi).

Osim svim suradnicima na projektu, zahvale idu i u Croatia Records, za ustupanje prava na korištenje snimke „La mula de Parenzo“ u izvedbi Lidije Percan i aranžmanu Stjepana Kalogjere. Centar će biti otvoren svakoga radnoga dana u tjednu od 8 do 14 sati.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email