NEWS

U Poreču održano predstavljanje druge knjige Tornaj se doma – Torna casa

TSD-25
19.12.2023. 13:22; ; Početna / Kultura / U Poreču održano predstavljanje druge knjige Tornaj se doma – Torna casa

U autorstvu Tajane Reznić Brenko predstavljeni porečki umjetnici Branko Gulin, Terezija Cukrov, Dea Curić, Luka Žužić i Davor Sanvincenti

U ponedjeljak, 11. 12. 2023. u kazalištu Poreč održano je predstavljanje knjige Tornaj se doma – Torna casa, razgovori s autorima i autoricama drugog ciklusa Tajane Reznić Brenko. Publikacija u nakladništvu Pučkog otvorenog učilišta Poreč rezultat je istoimenog projekta, jedinstvenog na ovim prostorima, kojim se umjetnicima iz Poreča omogućava autorsko predstavljanje u svome gradu.

Projekt Tornaj se doma – Torna casa pokrenut je 2016. godine kako bi se umjetnici, koji su svoje prve korake napravili u Poreču, a koji su nastavili uspješne karijere i afirmirali se daleko od svog grada, na neki način i na neko vrijeme vratili u svoj grad i prikazali ostvarenja vlastitog umjetničkog potencijala ondje gdje je i nastao te ujedno obogatili kulturni život grada. Prva publikacija projekta, prvi ciklus razgovora s porečkim autorima izdan je 2020. godine, a ova je druga knjiga potvrdila čvrste ciljeve projekta i njegov veliki potencijal.

U drugome su ciklusu u 2023. predstavljeni autori: Branko Gulin, Terezija Cukrov,  Dea Curić, Luka Žužić i Davori Sanvincenti, koji su se u okviru projekta prvo predstavili svojim radom na posebnim događanjima, a potom i osobno u navedenoj knjizi. Branko Gulin likovni je umjetnik, slikar, kipar i ljevač umjetnina u bronci te performer. Sedamnaest je godina boravio u SAD-u te ga u umjetničkom radu odlikuje znanstveno-analitički pristup temama te naglašena potreba za artikulacijom uloge umjetnosti, umjetnika i samoga sebe. Dea Curić, uz istaknuti poduzetnički rad i dvanaestogodišnji boravak u Milanu u Italiji, u umjetnosti se izražava kroz različite medije – slikarstvo, dizajn, moda, instalacije u prostoru, a rad joj povezuju teme prolaznosti i (ne)ljepote. Terezija Cukrov klasična je pijanistica koja se školovala u Italiji i deset godina u New Yorku, gdje se i predstavila recitalom u Carnegie Hallu. Temeljita je u umjetničkim odlukama i u ulazi u dubinu izraza kroz npr. što autentičnije izvođenje klasičnih skladbi na povijesnom instrumentu fortepijanu. Luka Žužić je džez-glazbenik, pijanist i trombonist, koji izvodi diljem svijeta, a trenutno je stalni član Jazz orkestra HRT-a, za koji svira, sklada i piše aranžmane, kao i za brojne druge hrvatske izvođače i sastave. Davor Sanvincenti multimedijalni je umjetnik čija praksa obuhvaća fotografiju, zvuk, video, audiovizualne instalacije te performanse i koncerte. Od mnogo nagrada koje je osvojio za svoj rad ističe se nagrada Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika do 35 godina 2010. godine. Planetarni je suvremeni nomad, a u svom je radu vezan za prirodu te preispituje njezinu snagu i surovost.

Ove je autore u drugoj knjizi razgovora, kao i one u prvoj, objedinila Tajana Reznić Brenko, koja se bavi istraživanjima na području izvedbenih studija, transdisciplinarnosti, evolucijske i naturalističke estetike te alternativnih modela obrazovanja. Reznić Brenko ovu je knjigu sastavila u formi razgovora s umjetnicima u kojima se kroz fragmente njihovih sjećanja, priča i iskustava stvara osobit prikaz grada.

Prije samog predstavljanja knjige posjetitelji su se mogli prepustiti atmosferi prožimanja različitih umjetničkih pristupa uz likovni postav Branka Gulina i Dee Curić u foajeu kazališta te glazbeni performans pijanistice Terezije Cukrov i multimedijalnog umjetnika Davora Sanvincentija. I dok su Gulinove dvije introspektivne slike velikog formata popratile apstraktnu autoportretnu skulpturu, Curić je cvijećem u ledenoj kocki koja se topi ostala vjerna tematizaciji ljepote prolaznosti. Glazbeni uvod Cukrov i Sanvincentija spojio je klavirsku izvedbu Messiaenovih preludija sa zvukovima prirode, što je stvorilo umirujuću, meditativnu atmosferu.

Nakon uvodne riječi i obraćanja Snježane Radetić, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Poreč, za čijih su se mandata i ostvarile dvije publikacije projekta, potekao je ugodan razgovor s autoricom knjige i predstavljenim umjetnicima. Autorica Reznić Brenko kroz znanstveni je pristup objasnila inherentnost umjetnosti u čovjekovoj evoluciji i postojanju te je publici predstavila transdisciplinarnost kao vlastito istraživačko polazište i motivaciju za razgovore kao formu knjige. Također je približila pojmove noosfere i planetarne ere, aktualne ere u kojoj živimo. Prisutni i predstavljeni umjetnici potom su s publikom podijelili svoja iskustva s projektom te sjećanja i razmišljanja o gradu i samoj umjetnosti, što je prisutnima bilo posebno zanimljivo te je dalo nagovijestiti sadržajno bogatstvo knjige.

Prije podjele knjiga gostima uz potpise i posvete autora, za kraj razgovora zaključeno je kako je projekt kroz organizirana događanja i dvije publikacije donio velik broj uspješnih suradnji među ljudima te je proširio razumijevanje i interes za umjetničku produkciju porečkih autora. Kontinuitet projekta ujedno je i najveća motivacija za njegov nastavak, pa se svakako može očekivati i treća knjigu u dogledno vrijeme, jer Poreč nudi zbilja velik broj kvalitetnih, produktivnih i svjetski priznatih autora.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email