U Poreču obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust

1 (91)
27.01.2020. 10:41; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U Poreču obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Danas, 27. siječnja 2020. obilježava se 75. godišnjica oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenaua, ujedno i Međunarodni dan sjećanja na holokaust. Tim povodom je delegacija Grada Poreča-Parenzo, prevođena zamjenicom gradonačelnika Nadijom Štifanić Dobrilović i predsjednikom Udruge antifašističkih boraca Poreštine Arduinom Matoševićem položila cvijeće na spomenik u parku pokraj gradske palače. Kako je prilikom obilježavanja naglasio Matošević, Svrha ove obljetnice je očuvati sjećanje na činejnicu da su ljudi u holokaustu stradali samo zato jer su bili drugačiji. Obilježavanju su se pridružili i predstavnici Udruženja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč kao i predstavnici društva J.B. Tito.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu.

A.T., Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email