NEWS
VALFRESCO S-170422

U Poreču o najzdravijim namirnicama svijeta i hrani kao izvoru zdravlja

prezentatori z
05.04.2019. 13:08; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Poreču o najzdravijim namirnicama svijeta i hrani kao izvoru zdravlja

U prepunoj dvorani Zdravog grada zainteresiranim stručnjacima i građanima predstavljena je knjiga Najzdravije namirnice svijeta, autora Georgea Mateljana.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Zdravog grada Poreč, Nataša Basanić Čuš, naglasivši da je Poreč grad zdravlja koji u kojemu se iznimno mnogo govori o zdravlju, unapređenju i očuvanju zdravlja te različitim čimbenicima zdravlja. Naglasila je kako danas znamo da su važni čimbenici zdravlja osobna odgovornost za zdravlje te zdravi životni izbori i navike u koje spada i zdrava hrana odnosno zdrave navike hranjenja.

Sudionici su na prezentaciji slušali o načinu na koji se može koristiti ova pregledna knjigu te o informacijama koje knjiga daje kroz pet poglavlja. O knjizi su govorile respektabilne stručnjakinje i to, prof.dr.sc. Olivera Koprivnjak, inače naša sugrađanka, redovna profesorica i voditeljica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof.dr.sc. Jadranka Varljen, dugogodišnja profesorica Medicinskog fakulteta u Rijeci, članica Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju te dobitnica nagrade za izniman doprinos molekularnih znanosti o životu. O nastanku ovog  drugog dopunjenog izdanja knjige govorio je i glavni urednik, član tima Zdravi grad Split, g. Željko Petrović koji je naglasio kako zdrava hrana osim što čuva i unapređuje zdravlje može biti saveznik u oporavku od ozbiljnih bolesti.

Knjigu nazivaju remek djelom iz oblasti prehrane enciklopedijskih razmjera zbog toga što je  istovremeno pisana jednostavnim, pristupačnim jezikom za svakog čitatelja, a ujedno sintetizira rezultate više od 10.000 znanstvenih istraživanja koja govore o tome kako zdravo koristiti hranu, koja je nutritivna vrijednost namirnica te kako kombinirati hranu kako bi ona bila najzdravija i najkorisnija za naš organizam. Jednako tako, knjiga sadrži odgovore na najčešća pitanja koje se postavljaju u svezi hrane, njezine pripreme i zdravog unosa (korištenja).

Prisutni sugrađani su na prezentaciji mogli kupiti knjigu koja broji više od 1000 stranica, po promotivnoj cijeni, od jednog od nakladnika, Mozaika knjiga. Primjerci knjiga su nestali u trenu.

 

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email