NEWS

Otvorena izložba umjetničkih djela sudionika 36. Slikarske kolonije Valamar Riviere

Sebastijan Vojvoda_Nadia Štifanić Dobrilović_Ivana Budin Arhanić_Jeris Ziherl
05.04.2019. 13:10; ; Početna / Kultura / Otvorena izložba umjetničkih djela sudionika 36. Slikarske kolonije Valamar Riviere

U Galeriji Zuccato sinoć je otvorena izložba sudionika 36. Slikarske kolonije Riviera Poreč u organizaciji Valamar Riviere i Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Na izložbi su predstavljena likovna djela istaknutih umjetnika koji su prošloga ljeta sudjelovali na najdugovječnijoj slikarskoj koloniji u Poreču – Helge Cmelke iz Austrije, Andreje Eržen iz Slovenije te hrvatskih predstavnika, Zorana Šimunovića i Denisa Kraškovića. Umjetnička djela čiju su inspiraciju pronašli tijekom boravka u Poreču, svi zainteresirani moći će pogledati do 24. travnja.

Okupljene je u ime Grada pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Poreča – Parenzo Nadia Štifanić Dobrilović koja je ujedno i otvorila izložbu: „Poreč iz godine u godinu postaje sve prepoznatljiviji kao grad umjetnosti i kulture, a veliki doprinos tome daje upravo tvrtka Valamar Riviera kojoj se ovim putem posebno zahvaljujem. Otvorenje 36. izložbe Slikarske kolonije dokaz je koji ostaje te kao pečat povezuje nas i umjetnike“.

Izbornica Slikarske kolonije dr. sc. Jerica Ziherl, umjetnička voditeljica programa, na otvorenju je istaknula važnost kolonije: „Kao i proteklih godina, i ova izložba Slikarske kolonije Riviera, pokazuje raznovrsnost, interpretaciju i umijeće umjetnika i umjetnica koji su u djelima iskazali one točke vrtnje svijeta na kojoj se isprepliću pokret i nepomičnost, vrijeme i vječnost, osjetila i misao te naposljetku (ne)boje i površina platna, linija i ploha, praznina i punina. Pozivam sve da dođu na izložbu i na tren, u trenucima dok će promatrati slike, slave prisutnost nježnosti i krhkosti, prirode i ljepote, intime doma, svjetlosti mraka i trenutka bezvremenosti.“ 

Ljubitelji umjetnosti koji su se sinoć našli u Galeriji Zuccato imali su priliku od samih umjetnika ukratko čuti što ih je inspiriralo za njihove radove, a okupljene je pozdravio i Sebastijan Vojvoda, voditelj likovne umjetnosti u POU Poreč te se zahvalio svima koji na bilo koji način pomažu održavanju ovog vrijednog projekta već dugi niz godina. Posebno je istaknuo Galeriju Zuccato koja već tradicionalno započinje izlagačku sezonu upravo s izložbom Slikarske kolonije Riviera. 

Porečka Slikarska kolonija pokrenuta je 1983. godine, a riječ je o Valamarovom dugogodišnjem projektu tijekom kojega umjetnici stvaraju u Valamarovim objektima, a svoja djela potom ostavljaju hotelskoj kući. O njezinoj dugogodišnjoj vrijednosti govori i činjenica da se djela iz zbirke Riviere često posuđuju za izložbe u ovom dijelu Europe, pa je tako skulptura Dušana Džamonje 2016. godine posuđena za izložbu u Grazu, a radovi Ivana Picelja za izložbe u Narodnom muzeju Crne Gore u Cetinju te u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji.

U ime Uprave Valamar Riviere okupljene je pozdravila Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove u Valamar Rivieri: U Valamar Rivieri iznimno smo ponosni na važnost i dugovječnost Slikarske kolonije, koja se organizira u sklopu jednog od devet krovnih programa Valamar Riviere, ValamART, unutar kojeg tvrtka kontinuirano podupire stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika, kao i brojne kulturne inicijative i projekte. Hvala svima na iznimnoj suradnji i podršci te se veselimo nadolazećoj 37. Slikarskoj koloniji.“

Slikarska Kolonija jedan je od rijetkih projekata takve vrste i neprekinute tradicije, a tijekom 36 godina okupila je više od 210 zanimljivih umjetnika koji su stvarali u Valamarovim objektima i inspirirali se destinacijom. Većina umjetnika dolazi iz inozemstva te su svojim umjetničkim radom i iskustvom vrhunskoga boravka u destinaciji važan čimbenik u promociji Poreča i Hrvatske kao nezaobilazne turističke destinacije. Ove nas godine očekuje 37. Slikarska kolonija koja će od 14. do 21. rujna u Poreču okupiti nove istaknute, akademske umjetnike.

Valamar PR

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email