VALFRESCO-S-1123
LUTRIJA T

U Poreču mladi s Brankom Trajkovom – bubnjanjem protiv ovisnosti

17. mladi u aktivnosti
20.11.2019. 08:28; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Poreču mladi s Brankom Trajkovom – bubnjanjem protiv ovisnosti

U Poreču je program u Mjesecu borbe protiv ovisnosti od 15.11. do 15.12., kojeg za Poreč koordinira Zdravi grad,  otvoren zanimljivom aktivnošću za porečke srednjoškolce i to radionicom bubnjanja u SRC Veli Jože u petak 15.11.2019. 

Mladima je glazba bliska, to je medij putem kojeg se opuštaju i zabavljaju, putem kojeg mogu usmjeravati emocije , kako ugodne tako i neugodne. Uz glazbu se u životu i smije i plače i jedno i drugo ima svoju funkciju.

Preventivni programi Zdravog grada Poreč i suradničkih institucija usmjereni mladima godinama im pomažu činiti zdrave životne izbore, prevladavati stres, donositi odluke koje vode zdravim životnim izborima. Pod motom „Naš izbor je zdrav život“ mladi uče prepoznati rizike, prevladati stresove, činiti najbolje izbore koji vode zdravom životu i navikama. Već više od godinu dana porečki preventivni programi uključuju i radionice s elementima muzikoterapije koje u osnovi imaju muziciranje na različite načine te usmjeravanje ponašanja i emocija kroz glazbu koja je mladima bliska. Radionice muzikoterapije u porečkim školama vodi psihologinja Zdravog grada i muzikoterapeutkinja Dajana Miloš.

Ovogodišnji Mjesec borbe protiv ovisnosti započeo je radionicom bubnjanja koju je vodio bubnjar grupe Zabranjeno pušenje,  Branko Trajkov . Kreativan glazbenik, kojemu je  rad s mladima vrlo blizak, organizirao je zabavnu radionicu bubnjanja kojom je želio pokazati kako se  svi mladi, i kada su amateri i kada se  ne bave glazbom , mogu zabaviti i opustiti otpuštajući stres i emocije uz glazbu i ritam. Na radionici je aktivno sudjelovalo više od 50 srednjoškolaca porečkih srednjih škola M. Balota i A. Štifanić sa psihologinjama, razrednicima i psihologinjama Zdravog grada. Uvjet uključivanja je bio da svi sudionici, odrasli i mladi, na isti način učestvuju u aktivnosti, da nema gledatelja i procjenjivača  te da se svi  zabavljaju i opuštaju istovremeno uz aktivnost bubnjanja bez međusobnih procjena. Radionica osim opuštanja i zabave ima za cilj povezivanje sudionika bez obzira jesu li oni djeca ili odrasli. U ovom primjeru povezivali su se međusobno mladi dviju škola, a isto tako sa svojim razrednicimi, psiholozima i svim drugim prisutnima. U aktivnosti su svi bili izjednačeni bez obzira na znanje i ulogu te izloženi samo svom međusobnom odnosu bez publike koja procjenjuje, promatra i komentira. Cilj aktivnosti je bio isključivo opuštanje uz glazbu, iskustveno učenje te  usvajanje pokreta i aktivnosti kojom se mladi i sami mogu opustiti u kućnim uvjetima, u manjim grupama i drugdje prema vlastitom izboru.  Ovom aktivnošću za mlade u Poreču je , osim Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji traje od 15.11. do 15.12. , obilježen i Europski dan muzikoterapije koji se obilježava upravo 15.11.

 

Zdravi grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email