VALFRESCO-S-1123
LUTRIJA T

Na području Kaštelira-Labinci ostvareno je 17% više noćenja nego prošle godine, bogatija i ponuda kulturno-zabavnih događanja

20190820_121432
20.11.2019. 23:04; ; Početna / Gospodarstvo / Na području Kaštelira-Labinci ostvareno je 17% više noćenja nego prošle godine, bogatija i ponuda kulturno-zabavnih događanja

Turistička zajednica općine Kaštelir Labinci već 01. rujna 2019. godine dostigla cjelogodišnju brojku noćenja 2018. godine, koja je iznosila 76.468 noćenja. Do danas, realizirano je  90.000 noćenja ili 17% više u odnosu na isti lanjski period. Broj dolazaka i turista na području općine također se proporcionalno povećao za 20% u odnosu na prošlu godinu.

Enio Jugovac, načelnik općine ističe kako je protekla turistička sezona dokazala da je djelatnost turizma na području općine postala ozbiljna gospodarska grana. Općina stoga, surađuje i podupire rad i projekte turističke zajednice, s ciljem zajedničkog stvaranja kvalitetnijeg boravka gostiju, ali i lokalnih stanovnika. Na temelju ovogodišnjih odličnih turističkih rezultata, planirane su već aktivnosti  i smjer za 2020. godinu, kada očekujemo i veći turistički „boom“, završava Jugovac. 

Romina Sinosich, voditeljica Tz-a, naglašava da ako se uzme u obzir da općina bilježi iz godine u godinu stalan rast noćenja i dolazaka, povećanje od 17% odnosno 20% bitan je statistički pokazatelj koji ne potvrđuje samo trend konstantnog rasta, nego i daje jasne smjernice turističkih navika i kretanja, a samim time olakšava buduće planiranje.   

Od ukupnih dolazaka i noćenja u 2019. godini, čak 75% otpada na kuće za odmor sa bazenom i različitim drugim popratnim sadržajem. Spomenuti podatak ima posebno značenje obzirom da dokazuje kako mikro destinacija poput općine Kaštelir Labinci raspolaže s potencijalom privlačenja gostiju više platežne moći. U tom je kontekstu bitno istaknuti da je konstantno ulaganje u turističke objekte ali i sadržaje jedini put ka uspješnoj sezoni.

Analiziramo li generalnu sliku, Sinosich zaključuje da se 2019. godina s razlogom treba tretirati kao godina rekordnih turističkih rezultata za teritorij općine. Uz realiziranih 90.000 noćenja, izuzetno bogat ovogodišnji program ljetnih događanja te stalan rast turističkih objekata visoke kategorizacije, turistička zajednica u suradnji sa lokalnom samoupravom dobiva jasne smjernice budućeg razvoja.

Manifestacije – sadržaji – planovi

Kada su u pitanju kulturno – zabavne manifestacije, turistička zajednica  je u suradnji sa općinom obogatila ljetni sadržaj događanjima. Ciklus Ljeto u Kašteliru započeo je početkom srpnja valorizacijom centralnog parka, povodom drugog održavanja romantičnog koncerta Romance & wine in Kaštelir. Uspjeh samog događaja osigurao je tradicionalno održavanje sličnih manifestacija. Organizacija tradicionalne Gramperijade – festivala od krumpira ove je godine također podignuta na viši nivo’, što se dokazalo nikad većom posječenošću. Veliki interes pokazao se i za ljetno kino na otvorenom. Drugu se godine za redom obilježio i Svjetski dan turizma inovativnim programom kreativnih radionica, domaćom hranom kaštelirskih konoba i kolačima lokalnih Opg-a.  Posebno je vrijedno pažnje ovoljetni početak valorizacije  etno zbirke House of Memories, u suradnji sa Zavičajnim muzejom poreštine. Živa i opipljiva povijest nekadašnjeg načina života adekvatno će se oplemeniti u centar za posjetitelje, što je u planu za naredno razdoblje.  

Sinosich naglašava i odličnu suradnju sa njemačkim bike centrom Via Tempora – Labinci; ne samo radi bogatije ciklo ponude i produljenja turističke sezone, već i zbog praktičnih pogodnosti koje nosi blizina opremljenog logističkog bike centra.  U tom kontekstu, u narednoj je godini, outdoor klasterskom suradnjom, planirano uređenje bike/trekking staze od 18 km.  

Najvrjedniji ovogodišnji projekt ipak je ulazak u klaster Porečke rivijere, ističe Sinosich, te dodaje – time dobivamo dodatnu marketinšku vidljivost koja će sigurno pomoći pri razvoju proizvoda mikro destinacije. Takav način udruživanja itekako je dobrodošao jer nam na jednoj ravnopravnoj platformi omogućava izraženiju  međusobnu suradnju i homogenu prepoznatljivost.  Ne treba posebno naglašavati da gosti dolaze u destinaciju, a to je svakako širi pojam od samog turističkog mjesta. Gostima, zapravo, naše granice općina i turističkih zajednica ne znače ništa.  Zato je klasterska suradnja, pogotovo za nas „male“ izuzetno potrebna i bitna, zaključuje Sinosich.

Print Friendly, PDF & Email